вівторок, 17 лютого 2015 15:54

Родичі солдатів із Дебальцевого перекрили проспект, штовхали авто, лаялися з таксистами
10

Фото: Ельдар Сарахман

17 лютого родичі військовослужбовців 128-ї аеромобільної бригади з Ужгорода, яка зараз перебуває біля міста Дебальцеве на Донеччині, перекрили рух на столичному Повітрофлотському проспекті біля Міністерства оборони. Вимагали зустрічі з керівництвом.

"Повиставляли оцих дітей, привикли прикриватися чужими дітьми," - кричать жінки на солдат, які стоять за гратами воріт. Півгодини до людей ніхто не виходить.

"Це жінки, матері 128-ї бригади, яка з вересня боронить країну в Дебальцево. Хлопці знаходяться в оточенні, в них закінчуються боєприпаси. Вони не вимагають ротації, лише просять підкріплення. Вони не здають позицій, але ситуація патова. Боєприпасів мало, вивозити поранених немає змоги. Руки та ноги ампутують просто в окопах та бліндажах. Ми вимагаємо, щоб хотя б говорили правду. Щоб не казали, що там все гаразд і підкріплення їде. Воно їде вже з листопада. Порошенко видає нову бронетехніку Нацгвардії, представники якої невідомо коли поїдуть до АТО, а наші хлопці зі 128-ї воюють самоходками, які зняті з пам'ятників. У них погоріла майже всі техніка. З тих 12 одиниць, про які говорив заступник командира бригади Євген Бондар, майже нічого немає. Пообіцяли, що вийдуть представники Генштабу, які мають право відповідати на питання. Але досі ніхто не вийшов", - пояснює Марія Гобова з громадської організації "Патріотичний рух "Січові стрільці".

"Дівчата, нема чого тірять, перекриваємо дорогу. Кажду минуту тіряєм життя, кажду минуту тіряєм. Ідьомте", - кажуть протестувальники. З плакатами "Дебальцево=Иловайск", "Не зливайте 128" вишиковуються в ланцюжок на проїжджій частині. Водій "Мерседеса" намагається прорватися. Протестувалиники йому кричать: "В Дебальцево!".

Військового з Білої Церкви Костянтина Карпова кілька метрів провозять на капоті. "У мене син в Дебальцевому чотири з половиною місяці. Його мобілізували як рядового, водія. Має дружину і двох дітей - меншому один рік, старшому - п'ять. Говорить, що чотири-п'ять днів немає у них хліба, боєприпаси наче є. У бінокль бачать противника," - говорить він.
Більшість машин розвертається. Автобуси вишикувалися у довгу чергу. Пасажири йдуть пішки. Деякі машини з малими дітьми та медикаментами пропускають. Таксисти та водії дорогих іномарок сваряться, намагаються проїхати. Міліціонери не перешкоджають протестувальникам, направляють машини в об'їзд.

Близько 13:45 біля воріт з'являється чорна "Тойота Лендкрузер", на передньому сидінні сидить міністр оборони Степан Полторак. Двоє протестувальників просять поговорити з ними. Спочатку міністр розмовляє через вікно, потім виходить з машини. Забирає з собою до Генштабу кількох перемовників від пікету.
"Міністр пообіцяв, що 128-му бригаду будуть відводити, назамін приїде 95-а аеромобільна. Поранених вивезуть, є коридор. Дадуть підкріплення важкою технікою. Інформуватимуть нас про ситуацію щодня. Завтра на 8.30 запрошують в Генштаб", - каже адвокат Наталія Алфьорова.

Зараз ви читаєте новину «Родичі солдатів із Дебальцевого перекрили проспект, штовхали авто, лаялися з таксистами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути