середа, 30 травня 2007 07:06

Рибалки бачили у Дніпрі квадратні кілометри мазуту

У Дніпро під Києвом скидають промислові відходи у великих кількостях. Це може призвести до екологічної катастрофи. На сполох б"ють київські рибалки та екологи. Вони стверджують, що наприкінці минулого тижня поверхню води в районі Конча-Заспи затягнула масляниста рідина з неприємним запахом.

Рідину бачили десятки людей. Вони розповіли про це в Інтернеті й звернулися до Головного управління МНС міста Київ. МНСники твердять, що перевірили скаргу і проблеми не виявили. Рибалки ж зробили аналіз води й оприлюднили його результати.

— Брудно-жовта маса. Пузириться. До рук майже не липне. Бридко пахне, але не нафтою. Ближче до кущів збирається у згустки. Жаби нерестяться прямо в ній, — так описує пляму один із очевидців.

Першим про пляму написав 30-річний київський адвокат Михайло Злидень. Він розмістив інформацію на сайті українських мисливців (www.uahunter.com.ua).

— Уночі в середу я поїхав рибалити біля 3-го шлюзу в бік Конча-Заспи, і це був жах! — каже Михайло Злидень. — Плівкою і згустками світло-коричневої піни затягнуло 20 квадратних кілометрів Дніпра. Світив місяць, і все було видно. У мене весь одяг був у маслі. Пахло прокислим молоком.

Михайло Злидень бачив основну пляму за 20–25 км від Києва. Вирішив проїхати вздовж берега до Південного мосту, щоб перевірити стан води. Йому допомагали інші рибалки.

— Дикий острів, Дубки, Чепаха, мисливсько-риболовна база "Вишеньки" — скрізь бачили цю гидоту, — каже адвокат.

Що саме вилили у Дніпро, встановити складно.

— Але виливали свідомо — це не аварія, — стверджує Злидень. — Ми ж знаємо, що це за речовина, бо провели аналізи. Це мазут, пересипаний порошком для дезактивації. Тому другого дня він уже не липнув. Його спеціально знешкоджували, щоб менш помітними були наслідки.

У Головному управлінні МНС повідомили, що бригада інспекторів перевіряла воду біля Південного мосту.

— Невеликі плями... Хтось помив машину, — кажуть у МНС.

— Вони перевіряли воду зовсім не там, де треба. Я ж бачив плями за 20 кілометрів від Києва! — говорить Злидень. — Це річка, і масло вже знесло вниз по течії. Я думаю, що відходи тут викидають постійно. Переконаний: ми побачимо ці плями знову.

Рибалки шукають винуватця. Зараз версій багато, і жодну з них не вдається підтвердити.

— Завод "Ленінська кузня", будівництво мосту цього турецького (Подільсько-Воскресенський міст, за словами Михайла Злидня, будують турки. — "ГПУ"), "Гаврилівські курчата", — перераховує підозрюваних Михайло Злидень. — Можливо, масло — з турбіни Київської ГЕС. Була версія, що це один із політиків у Кийлові земснарядом риє дно, щоб заводити яхту до берега. В будь-якому разі, в місті власті не можуть не знати, хто це. На дії злочинця закривають очі.

— Знайомій дзвонили батьки зі Зміївки Херсонської області. Кажуть, що у них дохла риба плаває по річці — карп, сом, товстолобик, — каже рибалка Віталій, 27 років. — Причин ніхто не знає.

Рибалки припускають, що саме відходи, скинуті в Києві, могли вплинути на екологію річки в Херсоні.

Зараз ви читаєте новину «Рибалки бачили у Дніпрі квадратні кілометри мазуту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути