пʼятниця, 27 листопада 2020 17:32

Рейдерське захоплення Будинку профспілок стартувало - ЗМІ

Рейдерське захоплення Будинку профспілок стартувало - ЗМІ
Печерський районний суд заарештував Будинок профспілок. Фото: The Village Україна

Будинок профспілок на столичному Майдані Незалежності, а також низка інших об'єктів нерухомості, що перебувають у власності Федерації профспілок України (ФПУ), заарештував Печерський районний суд.

"Офіційна" причина – борг ФПУ у розмірі 160 млн гривень перед іпотекотримачем – компанією ІТТ-нерухомість, яка згодом змінила назву на ТОВ "БЦ Майдан Плаза". Така інформація міститься у Витягу нерухомого майна.

Сума 160 млн грн була використана ФПУ для того, щоб відремонтувати Будинок Профспілок. А оскільки борг начебто не було повернуто, довелося розплачуватися квадратними метрами (біля 5 тисяч).

За твердженням видання "Економічна правда", Федерація взагалі перевищила свої повноваження, адже не мала права розпоряджатися майном, яке не є її власністю.

Саму Федерацію профспілок новина про арешт, м'яко кажучи, шокувала і 26 листопада було організовано пресконференцію у Будинку профспілок.

Керівник Департаменту корпоративних прав та майна ФПУ Дмитро Довганенко повідомив, що лише день тому дізнався про рішення Печерського суду та назвав ситуацію цинічною. Адже до відновлення будівлі держава взагалі не доклала жодних зусиль, кошти шукала сама ФПУ та різні членські організації. І коли вдалося залучити інвестиції, щоб відродити будівлю, її заарештовують. Більш того – держава досі не визначила статус цього майна на законодавчому рівні. Тому, за словами пана Довганенка, ФПУ як першовласник профспілкового майна, володіє, користується та розпоряджається ним, а також буде рішуче відстоювати своє право на майно, яке належить профспілкам на законних підставах.

Голова Всеукраїнської профспілки виробників і підприємців України Наталія Землянська підкреслила, що чинна влада веде наступ на законні права членів профспілок, працівників та підприємців. Це вже вилилося у змінах трудового законодавства на користь великого бізнесу. Захистити інтереси та права працівників можуть лише профспілки. Тому спроба відібрати у ФПУ та її членських організацій майно – це намагання позбавити їх спроможності організовувати масові протести проти антисоціальних та антипрофспілкових законопроектів.

Є й інші причини "атаки" на профспілки. По-перше, там відкрито підтримують підприємців, у тому числі під час протестних акцій.

По-друге, влада уже приватизувала та розпродала багато об'кєтів нерухомості, проте грошей і далі не вистачає, тому взялися за майно профспілок.

Сьогодні, 27 листопада, була оприлюднена інформація щодо так званих боргів ФПУ перед ТОВ "БЦ Майдан Плаза". Виявилося, що там взагалі не розуміють причин арешту Будинку профспілок.

Хронологічно юридичні взаємини між двома організаціями розвивалися таким чином:

- Після пожежі 2014 року, коли Будинок профспілок було пошкоджено, ТОВ "БЦ Майдан Плаза" вирішило інвестувати кошти у відновлення будівлі.

- Інвестиційний договір було укладено у 2015 році, в якому було прописано усі зобов'язання сторін. "БЦ Майдан Плаза" повинна була повністю профінансувати ремонт всіх приміщень Будинку профспілок, загальна сума інвестицій – 170 млн грн.

- Також було укладено іпотечний договір, згідно з яким іпотекодержатель (ТОВ "БЦ Майдан Плаза") отримав в іпотеку частину приміщень Будинку Спілок, яка мала стати його власністю після внесення всієї суми інвестицій. Решта приміщень залишається у власності ФПУ.

- У 2017 році іпотечний договір був припинений, адже сторони виконали свої зобов'язання у повному обсязі.

За ствердженням директора ТОВ "БЦ Майдан Плаза" Назара Бенча, жодних боргів у Федерації професійних спілок України перед ТОВ "БЦ Майдан Плаза" немає. Жодні арешти ТОВ "БЦ Майдан Плаза" на майно Федерації професійних спілок України ніколи не накладало та не ініціювало.

"На жаль, нам невідомі причини накладання арешту на Будинок Спілок. Разом з тим, ми будемо вживати всіх необхідних правових засобів задля захисту своїх законних прав та інтересів", - зазначив пан Бенч.

Рішення Печерського суду не просто дивує, а й змушує насторожитися, адже під загрозою – права та інтереси інвесторів. Після таких прецедентів охочих вкласти кошти в українську економіку значно поменшає.

Зараз ви читаєте новину «Рейдерське захоплення Будинку профспілок стартувало - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути