середа, 04 квітня 2018 09:30

Передача тепломереж КП "Київтеплоенерго" загрожує зростанням тарифів - ЗМІ

Передача тепломереж КП "Київтеплоенерго" загрожує зростанням тарифів - ЗМІ
На киян чекає можливе зростання тарифів та регулярні відключення водопостачання. Фото: Українське радіо

У разі передачі теплового комплексу Київенерго КП "Київтеплоенерго", на киян чекає черговий виток зростання тарифів, а також регулярні відключення водопостачання. Про це йдеться в статті на ресурсі znaj.ua.

За даними видання, новостворене КП "Київтеплоенерго" вже встигло побувати в центрі скандалу. "За перший місяць активної діяльності підприємство примудрилося заборгувати за електроенергію майже 1,35 млн грн. Погашати борг КП почало лише після того, як йому пригрозили відключенням від електропостачання. А заплатити за це довелося киянам — саме в цей період тарифи на опалення і гарячу воду для абонентів Дарницької ТЕЦ підскочили майже на 10 відсотків, для бюджетників — на 5 відсотків. Навряд чи цей факт є простим збігом", - зазначають у виданні.

На думку авторів матеріалу, після того, як новий розпорядник енергетичним комплексом повністю вступить в права, послуги, швидше за все, подорожчають і для абонентів у інших районах столиці.

У статті нагадують, що комунальні підприємства в країні мають вкрай низьку ефективність, що пов'язане з корупційною складовою їхньої діяльності.

"Голова Держслужби України з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва Ксенія Ляпіна заявляла, що КП, що фінансується з бюджету, — чудова можливість для чиновників створити "простір для махінацій і корупції". Такої ж думки дотримується і екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко", - зазначають в статті на ресурсі znaj.ua.

Автори матеріалу повідомляють, що менеджмент нового комунального підприємства "Київтеплоенерго" сформований в найкращих традиціях "сімейності". За даними авторів статті, Юлію Орел, яка очолює підприємство, ЗМІ міцно пов'язують з головним куратором комунального підприємства і заступником мера Петром Пантелеєвим. Крім того, Орел — цивільна дружина директора КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Святошинського району Києва" Василя Григоренка, який давно співпрацює з Пантелеєвим. А за даними Єдиного держреєстру юридичних і фізичних осіб-підприємців, Орел є співвласницею і директором компанії "Кийградсервіс". Остання обслуговує житловий фонд Шевченківського району, в тому числі — займається монтажем водопровідних мереж, систем опалення та кондиціонування.

"Висновок напрошується сам собою: коли тепломережі надійдуть у розпорядження КП, у чиновників з'явиться чудова можливість для "освоєння" бюджетних коштів через афілійоване підприємство", - зазначають в статті.

Автори матеріалу попереджають, що зміна постачальника послуг для київських мереж не лише загрожує розвитком корупційних схем і зростанням тарифів, але й вплине на якість водопостачання. "Заміна постачальника послуг навряд чи пройде безболісно для киян. Як мінімум, їх очікують нові підвищення тарифів, як максимум — перебої з гарячою водою і опаленням у наступному сезоні", - наголошується в матеріалі.

Як раніше повідомлялося, комісія Київради з третьої спроби погодила проект рішення про збільшення розміру статутного фонду КП "Київтеплоенерго". Виділена до статутного фонду сума з бюджету міста становила 1,2 млрд грн замість спочатку запланованих 7,4.

Зараз ви читаєте новину «Передача тепломереж КП "Київтеплоенерго" загрожує зростанням тарифів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути