пʼятниця, 23 червня 2017 05:30

Папа Римський вперше прилетів до Києва

23 червня 2001 року до Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ. Приїхав він на запрошення президента України Леоніда Кучми, єпископів Української Греко-католицької та Римо-католицької церков.

Першу зупинку по дорозі з аеропорту "Бориспіль" до столиці Іван Павло II зробив біля греко-католицької церкви Святого Миколая на Аскольдовій могилі. Де він помолився та поклав квіти до ікони Зарваницької Божої Матері.

Автор: ua.112.ua
  До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.
До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.

Потім Іван Павло II поїхав на обід і відпочинок у Апостольську Нунціатуру, які були заплановані на 14:30. Кортеж Папи Римського складався з 20 автомобілів і 9 мотоциклів. Вздовж траси було виставлене щільне оточення міліції.

У перший день перебування в Україні Іван Павло II відвідав парк Вічної Слави і поклав до могили Невідомого солдата вінок.

Потім він вирушив на "папамобілі" через Хрещатик в Маріїнський палац, де відбулася його зустріч з президентом України Леонідом Кучмою. Зустріч один на один тривала 20 хв. Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва між Україною та Ватиканом. Згодом Кучма й Іван Павло II зустрілися з представниками політичних, культурних та наукових кіл України. На урочистій церемонії були присутні екс-прем'єр-міністр України Віктор Ющенко, керівник партії Народного руху України Геннадій Удовенко, київський мер Олександр Омельченко.

Автор: www.calendarium.com.ua
  До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.
До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.

Папа Римський на український мові закликав політичних діячів не забувати уроки історії. Нагадав тим, що їх завдання - служіння народові, забезпечення миру та рівність у правах.

Понад 50 бригад "Швидкої допомоги" чергували 23 червня на маршруті проходження офіційної делегації Івана Павла II у Києві. В кортежі Папи постійно перебували дві реанімаційний бригади, повідомляв заступник міністра охорони здоров'я України Анатолій Карташ.

24 червня в спортивному комплексі "Чайка" близько 09:00 Папа Римський розпочав службу. У ній взяли участь понад 150 тис. католиків.

Незважаючи на невеликий дощ, паломники зустрічали Папу радісними вигуками і релігійними піснями. На трибунах спорткомплексу майоріли прапори України, Білорусі, Молдови, Росії, Польщі, Франції. У своїй проповіді українською мовою, Іван Павло II закликав завжди ставити на перше місце духовні цінності. Під час служби віруючі піднесли дари Папі – традиційну паляницю, ковдру, яку виткали сліпі діти з Харкова, парафіяни столичного Святоолександрівської церкви подарували давній рукописний молитовник, представники Києво-Житомирської єпархії — книгу власних добрих справ.

Автор: "ТВ 24"
  До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.
До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.

Під час перебування Папи Римського в Києві українські та ватиканські медики працювали в тісному контакті. У спорткомплексі "Чайка" постійно чергував гелікоптер. У секторах знаходилися медсестри на відстані 50 м одна від одної. В розпорядженні медслужби було приблизно 500 носилок та станція переливання крові. Загалом на "Чайці" діяли близько 40 бригад, а по Києву і області — близько 80 бригад "Швидкої допомоги". Виділили 10 лікарень для надання медичної допомоги паломникам.

24 червня Папа зустрівся з представниками Всеукраїнської Ради Церков та релігійних організацій у приміщенні Київської Національної філармонії. Засідання вів Глава Української Греко-Католицької Церкви Любомир кардинал Гузар.

Того ж дня Глава Римо-Католицької Церкви поклав квіти до Меморіального комплексу жертв сталінських репресій в с. Биківня під Києвом. Вранці 25 червня він відвідав меморіальний комплекс "Бабин Яр".

Автор: "Сегодня"
  До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.
До Києва прибув Папа Римський Іоан Павл ІІ.

Після цього Папа Римський вилетів до Львова, де також провів службу.

27 червня о 19.00 Іван Павло II завершив свій візит в Україну. Його проводжали в аеропорту Львова Леонід Кучма, члени уряду та офіційні особи.

З борта літака Папа Римський надіслав телеграму президенту України, у якій висловив подяку за гостинність. Отець побажав "щоб процес приєднання України до Європі та до співдружності народів продовжувався з бажаним успіхом" і відзначив, що на Україні він "пережив інтенсивні хвилини духовності та радості".

Через 10 років, після історичного візиту Папи Римського Іоана Павла ІІ в Україні в київському соборі Святого Олександра виставили на огляд волосся і білу шапочку Папи, якого в травні 2011 року зарахували до лику святих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На голубів, яких Папа Римський випустив після молитви за Україну, напав ворон

Іван Павло ІІ - 264-й Папа Римський. Перебував на чолі католицької церкви протягом двадцяти шести з половиною років, що є другим за тривалістю понтифікатом після Папи Пія IX, який займав цю посаду 32 роки. Іван Павло II - перший в історії Папа-слов'янин, а також перший Папа-неіталієць з часів голландця Адріана VI, що служив з 1522 по 1523 роки.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський вперше прилетів до Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути