понеділок, 31 липня 2006 20:46

Оболонці лягають під трактори

 

"Як побачила, що на Таню з третього під"їзду суне трактор, ледь не вмерла зі страху. Думала, це мій останній день, так серце колотилося", — каже 84-річна киянка Меланія Дігтяр. Минулого четверга о п"ятій ранку вона разом із сусідами вийшла зупинити техніку, яка прямувала на будмайданчик біля їхнього дому.

Конфлікт між будівельною компанією "Кроун" та киянами, чиї будинки колодязем оточують будмайданчик, триває півроку. За проектом, на Прирічній, 19 мають звести 24-поверхівку з підземним паркінгом. Місцеві переконані, що втиснута у двір "свічка" зруйнує їхні 25-річні будинки.

Мешканці будинків створили ініціативну групу. Розсилання листів-скарг до  міської влади, подані до судів заяви дещо уповільнили, але не зупинили дії інвесторів. Зелений будівельний паркан "відрізав" у дворі дитячий майданчик та мотузки для просушування білизни.

— Після того як звели паркан, люди почали продавати квартири. У моєму будинку за останній місяць вже дві продали. Напевне ціна впаде через ту новобудову, — каже "ГПУ" Любов Бовкун, 43 роки, яка мешкає на Прирічній, 19в.

На минулому тижні, у ніч проти вівторка, жителі Прирічної, 19 прокинулися від гуркоту техніки. Хотіли вийти на вулицю, але двері під"їздів були підперті з вулиці дошками та сміттєбаками. Заблоковані люди почали кричати з вікон та балконів, і на вулицю повиходили мешканці сусідніх будинків. Будівельники тієї ночі так і не розпочали роботу.

У середу ввечері жителі побачили, як до двору на автобусах привезли сотню молодих людей. О другій ночі четверга почувся стукіт — будівельники ламали дитячий майданчик за парканом. Люди висипали на вулицю.

Під ранок у двір почали в"їжджати трактори та екскаватори. Близько сорока міцних хлопців у чорних футболках взялися за руки і шеренгою стали відтісняти місцевих, які стали на дорозі. За будівельниками сунула техніка. Кілька жінок лягали перед машинами на брук.

— Їх це не зупинило! Взяли мене за руки та ноги й кинули спиною об асфальт. Я дуже сильно вдарилася головою, — каже "ГПУ" Олена Краснік, 40 років. — Викликали міліцію, я їздила знімати побої. Сказали, що в мене численні забиття на голові, ногах і руках.

Якщо техніка потрапить за паркан, то все, кінець

Дісталося і підліткам. Якийсь дужий будівельник ударив кулаком в лице 15-річного Максима Черняка. Той теж їздив задокументувати побиття. Каже, обличчя нападника запам"ятав добре.

"Швидка" неодноразово приїжджала того ранку на Прирічну, 19. У Лариси Тимофєєвої, яка спостерігала за "війною" у вікно, стався серцевий напад. Медики намагалися забрати жінку до лікарні, але та відмовилася, пояснивши, що доглядає стареньку незрячу маму. Лікарі констатували артеріальну гіпертонію, виписали лікарняний лист і поїхали.

Зараз жителі виставили біля паркану, як самі кажуть, "опорні пункти". "Пункт" — це стілець, на якому по черзі сидить хтось із місцевих. На одному я застала пенсіонерку з мегафоном.

— Якщо я бачу, що десь їде трактор, то відразу ж кричу в мегафон, щоб люди вибігали з квартир, — розповідає чергова. — Тільки так ми зупинимо будівництво. Бо коли техніка потрапить за паркан, то все, кінець.

Жителі вважають, що будівництво активізувалося після листа від заступника голови Оболонської РДА Сергія Блохова до забудовника — ТОВ "Будівельна компанія "Кроун" в особі її гендиректора Андрія Кобринського.

— Оболонська райрада наполягає припинити будівельні роботи на вулиці Прирічній, 19 до отримання позитивного рішення на громадських слуханнях, — сказано в ньому.

Андрій Кобринський, 31 рік, повідомив "ГПУ", що майже рік не має жодного відношення до будкомпанії "Кроун". Зараз він очолює осередок Української народної партії в Дніпровському районі Києва.

— Я жодного листа не отримував і навіть не в курсі, що зараз відбувається на Прирічній. Чому вони писали лист мені, не знаю. Але я їх не розумію: спочатку район дає дозвіл, а тепер забороняє.

Ціна житла не зменшиться

В агентстві нерухомості "Вогні Оболоні", яке 10 років спеціалізується на продажу квартир у районі, "ГПУ" розповіли, що нині однокімнатна квартира на Прирічній коштує від $65 тис., двокімнатна — від $80 тис., трикімнатна — $110–120 тисяч. Брокери переконують, що через сусідство новобудови ціна житла не зменшиться.
— Це найкращі місця в районі, біля самого Дніпра, — сказала "ГПУ" агент із продажу нерухомості Катерина Козлова, 23 роки. — А квартири в майбутньому будинку вже продаються. В журналі "Мир квартир" за квадратний метр на Прирічній хочуть $950. Це дуже мало, а оскільки люди налякані "Елітою-Центром", то таким оголошенням не вірять.

Зараз ви читаєте новину «Оболонці лягають під трактори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути