пʼятниця, 31 травня 2019 14:49

Порушення Київрадою прав інвесторів – потужний негативний сигнал

Порушення Київрадою прав інвесторів – потужний негативний сигнал

Політика реприватизації, запропонована Ігорем Коломойським в нещодавньому інтерв'ю, починає втілюватися у життя – безпосередньо у центрі столиці. Учора постійна комісія Київської міської ради з питань дотримання законності, правопорядку та запобіганню корупції проголосувала за вилучення у приватного землевласника земельної ділянки, за адресою Георгіївський провулок, 9, на якій розміщене його майно, без згоди власника всупереч законодавству.

"Незаконне рішення комісії Київради порушує права товариства. Земельна ділянка та майно на ній входили в оцінку та договір купівлі продажу, який підписувала КМДА з інвестором. Дана територія є невід'ємною частиною майнового комплексу. Товариство займається облаштовуванням зеленої зони на згаданій ділянці, – пояснює юрист Ірина Козій, – До того ж, через ділянку проходить пожежний проїзд до будівлі, що забезпечує пожежну безпеку".

Нагадаємо, відповідно до статті 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності – воно є непорушним. Проте у міжвиборчий сезон закони здебільшого втрачають актуальність, тобто просто ігноруються чинною владою. Приміром, наразі прибудинкова територія споруди приватної компанії може бути повернена у міське користування.

Варто зазначити, що зрозуміла і послідовна державна політика в частині захисту грошей, прав підприємців і в захисті прав власності: інтелектуальної, приватної та корпоративної – те, чого вимагають від України й іноземні інвестори. Великі західні компанії не ризикують вкладати гроші в нашу країну не лише через війну на Донбасі, але й через корупцію, правову незахищеність і недостатність реформ. На цьому, зокрема, наголошував спеціальний посланник німецького уряду з питань реформ управління і децентралізації в Україні Георг Мільбрадт. Саме через це в Україні провалилася велика приватизація, прозорість якої в ЄБРР називали одним із головних інструментів залучення іноземних інвестицій в Україну.

Згідно з результатами, останнього опитування іноземних інвесторів Європейською бізнес Асоціацією (ЄБА), інвесткомпанією Dragon Capital і Центром економічної стратегії (ЦЕС), іноземців також турбує відсутність дій з розділення політики і бізнесу та перехід до популістської риторики.

Зараз ви читаєте новину «Порушення Київрадою прав інвесторів – потужний негативний сигнал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути