Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2007 07:01

Милуватися двором на Луначарського приїжджають іноземці

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Клумби, на яких киянка Олександра Шаповал вирощує рідкісні квіти, жителі будинку №3а на вулиці Луначарського роблять усі разом. Двір називають міні-музеєм — тут стоять казкові гноми, сільський віз із Сумщини, росте магнолія
Клумби, на яких киянка Олександра Шаповал вирощує рідкісні квіти, жителі будинку №3а на вулиці Луначарського роблять усі разом. Двір називають міні-музеєм — тут стоять казкові гноми, сільський віз із Сумщини, росте магнолія

За дві автобусні зупинки від станції метро Лівобережна у Києві 54-річна Олександра Шаповал створила міні-музей під відкритим небом, який водночас нагадує Пирогів, ботанічний сад і Долину казок. Жінка живе на вул. Луначарського, у 14-поверховому будинку N 3а. Бойлерну з її подачі розфарбували казковими героями. Біля неї стоїть український віз, а незабаром будуть іще солом"яні дід та баба, дівчина в національному вбранні.

— На зиму їх у комірку ховали, — каже господиня. — Зараз потепліло, винесемо всіх.

Жінка показує клумбу, де днями зацвітуть голландські тюльпани. На одній із грядок ось-ось розпуститься магнолія. Розповідає, що у дворі все почалося з клумби, на якій вона висадила мальви вісім років тому.

Віз двору дістався від покійного тестя пані Олександри — лісника на Сумщині. Коли чоловік помер, його кобилу продали, а віз невістка відвезла до Києва. Тоді й вирішили оформити двір у стилі музею в Пирогові.

— Віз уже хотіли купити власники сусідніх кафе, але я не продам, — зізнається.

У двору на Луначарського є своя адміністрація. Олександра Шаповал — неофіційний "управдом", її син Роман — художник-стиліст. 20-річний хлопець малював ескізи, за якими розписали смітники, проектував клумбу. Наталя Савчук підстригає кущі. Колишня вихователька дитсадка Анна Тоюнда відповідає за фінансові справи міні-музею.

— Без однодумців нічого б не було, — запевняє пані Олександра. — От сусіда В"ячеслав Репицький — він на цегельному заводі тут поруч черговим працює — золотих рук чоловік. Чи парканчик поставити, чи замок відремонтувати, скло вибите — все до нього. "Україночку" двору подарував колишній наш депутат, Олександр Тимофіїв. Наш ЖЕК, хоч і бідний, фарбою допомагає.

Колись у будинку N 3а поселили працівників, які обслуговували ЦК Компартії України. Олександра Шаповал працювала в його гуртожитку комендантом. Зараз багато колишніх жителів виїхало, але двір залишається дружнім.

— Як хтось купує квартиру в нас, ми обов"язково знайомимося. І люди відповідають на доброзичливість доброзичливістю, — ділиться господиня міні-музею.

Розповідає, що від охочих придбати квартиру у їхньому будинку немає відбою.

— Ми з подругою Людою сміємося, що треба брати із брокерів, які житлом торгують, по 10 доларів комісійних за те, що рекламу робимо.

Але продають житло у цьому будинку вкрай рідко, а в оренду не здають жодної квартири.

— Самим жити ніде, у всіх діти повиростали, — каже пані Олександра.

Свята Івана Купала, Трійцю та весілля сусіди проводять на подвір"ї. Виносять столи, обвішують вікна й балкони кульками, прикрашають старовинними рушниками. Жінки роблять вареники, накривають на стіл. Діти влаштовують костюмовані вистави. Дівчата плетуть вінки.

— Потерпаємо від собак, вони риються у землі й ламають рослини, — скаржиться 49-річна подруга Олександри Шаповал Людмила Лук"яненко. — У нашому під"їзді живуть три пси, вони привчені до порядку. А інших доводиться проганяти гілляками.

Ще одне лихо показового двору — дачники, які щовесни крадуть паростки дорогих рослин.

Шість років двір на Луначарського вигравав у районному конкурсі "Моє подвір"я". За перемогу щоразу давали тисячу гривень, на які жінки розбудовували свій міні-музей.

— А торік нам відмовили. Мовляв, ви й так найкращі, нехай інші переможуть, — зітхає жінка. — Буває, ляжу, такі фантазії в голові — як то можна його все зробити, — зізнається. — А потім смикаю себе — це ж не своя дача, а міський двір. А до нас навіть канадці приїжджали подивитись, молодята з усього району йдуть на Луначарського фотографуються.

За тиждень у дворі зацвіте слива, "управдом" запрошує киян подивитися. Каже, вона неймовірно пахне.

Зараз ви читаєте новину «Милуватися двором на Луначарського приїжджають іноземці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути