середа, 01 липня 2020 22:31

"Ми залишилися за бортом" — орендарів квартир у будинку на Позняках не внесли до списку постраждалих

"Ми залишилися за бортом" — орендарів квартир у будинку на Позняках не внесли до списку постраждалих
Валерія Шипуля винаймала квартиру у будинку на Позняках, де стався вибух. Фото: Наталія Адамович

Журналістка Валерія Шипуля винаймала квартиру на дев'ятому поверсі 10-поверхового будинку по вул. Крушельницької, 1/5 в столиці, де 21 червня стався вибух. Жила тут з 2017-го. До Києва переїхала з Донбасу.

"Того ранку, коли стався вибух, збиралася на роботу. Мене мали підвезти, тож не дуже поспішала. Близько 10:00 спустилася ліфтом донизу, сіла в машину. А приблизно за 10 хвилин мені зателефонувала сусідка. Кричала, що у нашому під'їзді вибух", — розповіла Валерія Шипуля Gazeta.ua.

"Перші секунди не могла зрозуміти, про що мова. Мені кажуть "вибух", а я думаю: а чому тоді так тихо? А потім поїхала додому. Всі речі залишилися у квартирі. А також ноутбук і документи: ідентифікаційний код і закордонний паспорт. Український паспорт був зі мною. Після 2014-го завжди ношу його з собою", — додала вона.

Після першого шоку дівчина почала думати, що робити далі.

"Виявилося, що ми — орендарі квартир — у цій ситуації зовсім випадаємо з правового поля. Нас у цьому будинку наче й не було. Завдяки журналістському посвідченню потрапила на зустріч ініціативної групи з мером Віталієм Кличком. Він сказав, що треба подумати про якийсь вихід. Але вже під час другої зустрічі з'ясувалося, що механізму компенсації орендарям немає. Ми залишилися за бортом, без надії на допомогу влади", — поділилася Валерія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постраждалі у вибуху на Позняках не можуть потрапити у квартири від Зеленського

Зараз вона мешкає у знайомих. Місця у гуртожитку їй не надали.

"Нас таких тільки у цьому під'їзді шестеро дорослих і двоє дітей. Хочемо, щоб нас внесли до списку постраждалих. Аби мати можливість отримати компенсацію, якщо речі не вдасться врятувати, отримати допомогу у відновленні документів і можливість тимчасового притулку в гуртожитку. Переселенцям немає чого втрачати. Ми будемо боротися за свої права", — запевнила вона.

Вибух у 10-поверховому будинку на вулиці Соломії Крушельницької, 1/5 стався вранці 21 червня. В результаті було зруйновано п'ять поверхів будівлі. З-під завалів будинку рятувальники дістали тіла п'ятьох загиблих. Троє із них — родина 18-річної Анастасії Недашковської. Дівчина одночасно втратила батька, матір та брата.

Зараз ви читаєте новину «"Ми залишилися за бортом" — орендарів квартир у будинку на Позняках не внесли до списку постраждалих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути