четвер, 02 листопада 2017 16:51

Листопад у мінусі: кому вигідно "морозити" киян

Листопад у мінусі: кому вигідно "морозити" киян
Станом на 1 листопада, з близько 4,8 тис. адміністративних будівель з теплом тільки 23, а з 203 вищих навчальних закладів - 9. Фото: ar.volyn.ua

Енергетики розжалобили навіть Кабмін, але НКРЕКП залишається непохитною.

Хоча на початок листопада синоптики обіцяють по-справжньому зимову погоду, багато киян досі не можуть зігрітися. Статистика об'єктів, для яких початок опалювального сезону відкладається на невизначений термін, просто шокує.

За даними "Київенерго", станом на 1 листопада, з близько 4,8 тис. адміністративних будівель з теплом тільки 23, а з 203 вищих навчальних закладів - 9. Без опалення сьогодні сидять офіси, університети і навіть церкви і кінотеатри. Таких жалюгідних показників у столиці не було навіть у найбільш кризові роки.

У "Київенерго" пояснюють: причина в неврегульованості ціни на газ для бюджетних організацій. Згідно з постановою Кабміну №187, компанія купує газ для опалення бюджетників за 7,9 тис. грн / 1 ​​тис. м3. У той же час регулятор в особі НКРЕКП заклав у тариф ціну в 4,9 тис. грн.

Величезний розрив у ціні теплоенергетикам ніхто не компенсує. В "Київенерго" підрахували: за час дії постанови №187 їхні збитки вже наближаються до 75 млн грн. Щодня на опаленні об'єктів соцсфери (садки, школи, лікарні), які компанія не могла не включити, втрачають 1,2 млн грн.

Аргументи енергетиків вже почули в Кабміні. 25 жовтня уряд вніс зміни до постанови №187, знизивши ціну на газ для бюджетних організацій більш ніж на 20% (до 6,177 тис. грн за 1 тис. м3), а для виробництва тепла для інших споживачів - до 7,4 тис. грн за 1 тис. м3.

Але поки що нові ціни діють лише на папері. Щоб запустити зміни, НКРЕКП повинна внести відповідні коригування в тариф на опалення для ТЕЦ. Власне, енергетики просили регулятора відкоригувати тарифи ще навесні цього року. В "Київенерго" пояснюють, що відправляли відповідні заявки в квітні, травні і вересні. Поки що - безрезультатно.

Цього разу ситуація і зовсім ризикує опинитися патовою. Регулятор не поспішає вносити коригування в тариф, тим часом, вже з 25 листопада рішення НКРЕКП можуть виявитися нелегітимними. Адже, згідно з планом ротації глави і членів Нацкомісії, не буде кворуму, необхідного для прийняття рішень.

Зрозуміло, що у НКРЕКП свої ігри, в тому числі, і з урядом. Але їх заручниками ризикують виявитися не тільки теплоенергетики, а й прості громадяни. Так що питання - скільки українцям ще сидіти в холодних офісах і навчальних аудиторіях - залишається відкритим.

Зараз ви читаєте новину «Листопад у мінусі: кому вигідно "морозити" киян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути