четвер, 19 квітня 2018 12:00

Вулицю часів Київської Русі показуватимуть широкому загалу: Київрада проголосувала за створення музею на Поштовій площі

Вулицю часів Київської Русі показуватимуть широкому загалу: Київрада проголосувала за створення музею на Поштовій площі
Проект рішення передбачає припинення інвестиційного договору із забудовником, провести якісні археологічні дослідження та створити сучасний музей археології. Фото: Styler

Київрада проголосувала за основу проект рішення про створення музею на Поштовій площі, де на місці зведення підземного торговельно-розважального центру знайшли цінні артефакти часів Київської Русі.

За це рішення проголосували 97 депутатів, передає кореспондент Gazeta.ua.

Проект рішення передбачає припинення інвестиційного договору із забудовником, провести якісні археологічні дослідження та створити сучасний музей археології.

Це питання ще мають проголосувати у другому читанні й прийняти вцілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стала відома доля розкопок на Поштовій площі

"Під час будівництва ТРЦ були знайдені князівські печатки, розкопано стародавню вулицю. Зараз будівництво об'єкта припинене, не проводяться й дослідження. Розкопана лише третина того, що знаходиться під землею. Громада міста має повернути місце розкопок у комунальну власність. Після цього ми повинні забезпечити якісні археологічні розкопки. Далі — створимо концепцію майбутнього музею. На це потрібен буде час. Але зволікати не можна", - сказав із трибуни доповідач, голова фракції "Самопоміч" Сергій Гусовський.

Після його доповіді мер Києва Віталій Кличко зачитав листа від члена президії українського національного комітету Міжнародної Ради музеїв. Це офіційна структура ЮНЕСКО:

"Консервація археологічних предметів, знайдених на Поштовій площі, повинна проводитися у спеціально оснащеній лабораторії. Оскільки ні в Києві, ні в Україні такої лабораторії немає, то її треба створити. Питання про створення музею і музефікації потрібно вирішувати після консервації артефактів".

Заступник голови міськадміністрації Олексій Резніков назвав дві причини, чому неможливо створити музей безпосередньо на місці розкопок.

"Зараз постає питання, як закріпити конструкцію, щоб місце розкопок не залили підземні води або не сталося зсувів чи інших надзвичайних ситуацій. Також досі не знайдені можливості консервувати розкопану деревину. Тому ми попросили археологів накрити їх хоча б плівкою. Європейські колеги-археологи радять нам: "Не вмієте консервувати знайдене, не беріться. Залиште артефакти нащадкам". Саме тому зараз на Поштовій площі не відбувається нічого. Місце розкопок охороняється", - розповів Резніков.

17 квітня засідання Київської міської ради, присвячене припиненню забудови Подолу, було перерване. У результаті штовханини в кулуарах виламали двері до сесійної зали.

Зараз ви читаєте новину «Вулицю часів Київської Русі показуватимуть широкому загалу: Київрада проголосувала за створення музею на Поштовій площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути