четвер, 04 квітня 2013 13:30

Києву загрожує "велика вода" з Росії та Білорусі

Києву загрожує "велика вода" з Росії та Білорусі

За прогнозами синоптиків, вже цього тижня середньодобова температура на території басейну Дніпра перевалить за плюсову позначку. А це означає, що розпочнеться масове танення снігу, що так невчасно завалив не тільки північ України, але й Білорусь, а також європейську частину Росії.

Як зазначають екологи, вся ця маса води неминуче опиниться в Дніпрі та рушить на Київ. У результаті до травневих свят столиця може опинитися в самому центрі зони лиха національного масштабу.

За словами заступника голови Національного екологічного центру України Олексія Василюка, зона можливого затоплення охоплює близько 25% території Києва, в тому числі Оболонь, нижній Поділ, Троєщину, частину Дарниці, Русанівські сади, Чапаєвку, Корчувате та інші райони. Мова йде про можливість повторення ситуації 1931 року, коли в результаті аналогічних погодних умов вода в Дніпрі піднялася більш ніж на 8 метрів, що завдало чимало руйнувань.

Якщо запобігти приходу "великої води" неможливо, то мінімізувати його наслідки цілком реально. У Києві до приходу великої води стали готуватися заздалегідь. За офіційною інформацією мерії, в столиці зараз акумулюється рятувальна техніка з семи областей України – це насоси надвисокої продуктивності, мотопомпи, інвентар для проведення аварійно-рятувальних робіт. Приведена в готовність пересувна дизельна електростанція.

Як зазначають в столичномуштабі з попередження загроз повені та ліквідації її наслідків, розроблено план реагування медичних установ на випадок надзвичайної ситуації, створено запас медикаментів і постійний резерв бригад швидкої допомоги.

У посиленому режимі працюють комунальні служби міста. Найбільше уваги надано вивозу снігу й розчищеннюзливоприймачів. За інформацією КМДА, на цей момент з міста вивезено понад ста тисяч тонн снігу, і роботи ці тривають.

Зараз ви читаєте новину «Києву загрожує "велика вода" з Росії та Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі