четвер, 22 листопада 2012 21:54

Кияни завадили будівництву на фундаменті Володимирського палацу
11

Фото: Фото: Андрій Жигайло

Сьогодні в Києві близько 10.00 в столиці активісти громадських організацій та місцеві мешканці, перекрили заїзд на будмайданчик, який знаходиться в Десятинному провулку 3-5. Цим завадили техніці копати котлован на місці, де археологи у 2009 році знайшли залишки палацу князя Володимира.

Протягом п'яти годин люди не давали техніці працювати. Про це Gazeta.ua розповіла Діна Герцрікен - мешканка сусіднього з будівельним майданчиком будинку.

Залишки палацу легендарного князя тут знайшли в 2009 році. Палац був побудований у Х столітті, в період розквіту Київської Русі.

- Екскаватори та будівельники почали руйнувати старий будинок, де знайшли фундамент, та копати щось вночі 20 листопада. Ми чули звуки техніки, на наступний день вийшли сюда, а тут якісь робітники розбирають маєток Підвисоцького, який є сусіднім з нашим будинком і входить до будівельного майданчику. Вони весь час сміялись, ніби для них розбирати історичну будівлю - комедія. На інформаційному щиті, що повісили перед будмайданчиком, написали "експедиційно-археологічні розкопки", але їх ніхто не робить екскаватором, з ковшем більшим за людину. Маєток, який розвалювали, має історичне значення, його охороняє закон. Цю земельну ділянку в 2002 році Київрада виділила Українській православній церкві. Представники церкви планують побудувати тут будинок, де за проектом він має бути вищим за наш і бути весь зі скла. Нащо церковникам такий будинок в центрі Києва? — розповіла вона.

22 листопада представники церкви та забудовника обіцяли активістам прийти на 10:00 на майданчик та показати усі дозвільні документи. Коли під стінами прийшли сорок активістів та місцевих ніхто з керівництва так і не з'явився. Одна з активісток стала під ковшем екскаватора не даючи йому працювати.

Місцеві мешканці написали відкритого лиcта до президента України, уряду та КМДА. З останнього їм прийшла відповідь, що ніхто не давав дозволу на будівництво на даній ділянці, кажуть активісти.

- Маєток і земля навколо нього належить до двох музеїв - "Стародавній Київ" та буферна зона "Софії Київської". "Софія" входить до міжнародної спадщини ЮНЕСКО, тому щоб тут будувати, треба мати дозволи не тільки наших інстанцій, але і дозвіл від ЮНЕСКО. А його нам ніхто не хоче показувати, бо точно не мають. Навіть в КМДА були шоковані коли до них ми звернулись, — пояснив активіст Олександр Бобир.

22 листопада пообіді на будмайданчику тихо. Огороджений триметровим парканом, ворота закриті на засов. Всередині двоє охоронців, які нікого не впускають.

- Сюда не можна, бо тут археологічні розкопки, можете щось затоптати, — засміявся один з охоронців на прохання показати будмайданчик.

Це не перший конфлікт між церковниками та громадськими організаціями на цій вулиці. За декілька кроків від будинку знаходяться руїни Десятинної церкви, на яких Українська православна церква Московського патріархату хоче відновити церкву. Це викликає спротив у істориків та активістів. Також поруч знаходиться Пейзажна алея, за яку кияни воювали з Міністерством закордонних справ, яке хотіло тут звести житловий будинок.

Зараз ви читаєте новину «Кияни завадили будівництву на фундаменті Володимирського палацу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути