субота, 27 липня 2013 12:52

Кирило побажав народам історичної Русі зберегти духовну єдність

Кирило побажав народам історичної Русі зберегти духовну єдність
Фото: ru.tsn.ua

Після молебню на Володимирській гірці в Києві патріарх Московський і всієї Русі Кирило побажав народам історичної Русі зберігати духовну єдність.

"Володимирська гірка - це символ нашого спільного духовного витоку, це символ православ'я на землі нашій, тих духовних цінностей, які ми прийняли разом з Хрещенням", - сказав він у суботу.

Близько тисячі людей зібралося на богослужінні, в тому числі президенти Росії, України, Молдавії, Сербії, глави та представники помісних Православних церков.

Патріарх Кирило нагадав, святий князь Володимир був язичником, вів війни, прагнув спустошити Візантію, "лагодив беззаконня, як сьогодні б сказали", а став "червоним сонечком", як говорив про нього народ, сприйняв Божу правду як домінанту свого життя.

"Сьогодні в якомусь сенсі ми святкуємо не тільки 1025-річчя нашої історії, висхідній до Водохрещення на Дніпрі, а й особливим чином святкуємо 25 років, які пройшли з дня відзначення тисячоліття. Це роки другого хрещення Русі, перетворення життя наших народів і нашої Церкви", - підкреслив він.

Предстоятель привітав глав держав, присутніх на богослужінні.

"Ми радіємо, що ви стоїте разом. Це означає вашу причетність, а разом з вами і співпричетність народів наших не тільки до свята як історичного факту, але і всього того, що Хрещення принесло на нашу землю", - сказав патріарх Кирило.

Він подякував Володимиру Путіну і Віктору Януковичу за їх участь в підготовці урочистостей, зазначивши, що це свято згуртовує народи Росії, України, Білорусії, Молдови, "висвічує шлях нашого спільного історичного буття".

Патріарх також подякував митрополиту Київському і всієї України Володимира "за подвиг служіння щодо збереження православної віри в серцях українського народу і за збереження єдності Російської церкви".

Після богослужіння президенти чотирьох держав приклалися до ковчега з частиною мощей святого князя Володимира і до ікони з його зображенням.

Зараз ви читаєте новину «Кирило побажав народам історичної Русі зберегти духовну єдність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути