вівторок, 24 червня 2008 07:10

Київські велосипедисти лягли під стіни МВС (ФОТО)

Автор: фото: Віктор КРУК
  Київські велосипедисти лягли на тротуар, контури їхніх тіл обмалювали білою фарбою та крейдою — так, як обмальовують тіла жертв ДТП. На думку учасників акції, це має нагадувати про тих, хто гине на дорогах міста
Київські велосипедисти лягли на тротуар, контури їхніх тіл обмалювали білою фарбою та крейдою — так, як обмальовують тіла жертв ДТП. На думку учасників акції, це має нагадувати про тих, хто гине на дорогах міста

Близько півтисячі киян зібралися на акцію протесту "Велонаїзд" у суботу, 21 червня, на столичній Софійській площі. Захід присвятили загиблим і постраждалим у ДТП велосипедистам.

"Велонаїзд" організувала Асоціація велосипедистів Києва та друзі загиблих. Оголошення про акцію розсилали переважно через Інтернет. Разом із датою та місцем її проведення поширювали відео телекомпанії "Магнолія ТВ" про ДТП, в якому 9 червня загинув київський музикант 23-річний Олексій Башкірцев.

Приблизно о 10 ранку люди почали збиратися біля пам"ятника Богдану Хмельницькому — навпроти будинку Головного управління МВС України в Києві на вул. Володимирській, 15. Дехто з учасників тримав у руках портрети загиблих велосипедистів і плакати з написами "Убивцю за грати!", "Скільки нас можна давити?", "Я хочу жити".

— Прийти на акцію вирішила після того, як побачила відео "Магнолії", — розповідає київська велосипедистка Вікторія Пікуліна, 23 роки. — Така злість узяла! Як це можна — збити людину на смерть і навіть не підійти, не запропонувати допомогу рідним? Якщо й з"являться велосипедні доріжки, це не захистить нас від таких людей, як той водій.

Учасники "Велонаїзду" вимагали від правоохоронних органів чесного розслідування ДТП, а від мерії — створення безпечних умов для велосипедистів. Об 11-й колонна велосипедистів та мотоциклістів вирушила за маршрутом вулиця Володимирська–Рейтарська–Артема й назад до Володимирської. Там вони символічно лягли на асфальт. Контури їхніх тіл обвели білою крейдою.

Керівництво Головного управління МВС погодилося вислухати велосипедистів. Їх запросили до кабінету начальника київської міліції Віталія Яреми.

— Він та інші керівники столичного міліційного відомства вислухали наші вимоги й пообіцяли взяти під особливий контроль розслідування цих кримінальних справ, — розповіли організатори "Велонаїзду".

Акція завершилася концертом у пам"ять загиблих Олексія Башкірцева та ще одного велосипедиста — перекладача художніх творів 72-річного Анатолія Перепаді. Водій, який збив його 4 червня, зник із місця трагедії.

Наступну акцію Асоціація велосипедистів планує провести 27 червня. Учасники зберуться на Хрещатику під стінами Київської міської держадміністрації і вимагатимуть зустрічі з мером Леонідом Черновецьким.

Із початку року на дорогах столиці сталося 28 аварій за участю велосипедистів. 15 осіб тяжко травмовано, троє — загинули, повідомляють в Асоціації велосипедистів Києва.

Зараз ви читаєте новину «Київські велосипедисти лягли під стіни МВС (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути