вівторок, 22 серпня 2017 11:45

Київська область повинна стати флагманом з реформування медицини у сільській місцевості - депутат В'ячеслав Соболєв

Київська область повинна стати флагманом з реформування медицини у сільській місцевості - депутат В'ячеслав Соболєв
Депутат київської обласної ради В'ячеслав Соболєв заявив, що сьогодні у регіону є всі передумови, щоб почати впроваджувати передові технології охорони здоров'я в українську медичну галузь. Фото: 24.ua

Сьогодні у регіону є всі передумови, щоб почати впроваджувати передові технології охорони здоров'я в українську медичну галузь. Про це заявив депутат київської обласної ради В'ячеслав Соболєв.

Депутат підкреслив, що нова концепція охорони здоров'я не дозволяє надто затягувати медичну реформу. "Уламки радянської медицини, що дісталися нам у спадок, давно перестали працювати. Нова концепція української охорони здоров'я повинна впроваджуватися в нашій країні без зволікання. Верховна Рада заклала в бюджеті 4 мільярди гривень. Ще мільярд додав Кабмін. Є з чим працювати", - сказав Соболєв.

Депутат заявив, що повністю підтримує концепцію реформування сільської медицини і, зокрема, перший етап реформи, який передбачає створення в селах Фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) нового рівня, оснащення їх новою технікою і обладнанням, оновлення або повну перебудову амбулаторій.

"Сьогодні ситуація з сільською медициною жахлива. В Україні працюють 4 тисячі сільських лікарень і 13 тисяч ФАПів. Умови роботи в них не просто погані. Вони жахливі. Тільки вдумайтеся: в 71% ФАПів немає водопроводу. В 82% сільських лікарень немає санвузлів. Це вже не минуле. Це позаминуле століття. Зрозуміло, що жоден молодий лікар не захоче працювати в таких умовах. Сільська лікарня для них гірше в'язниці. Наша задача це змінити", - сказав В'ячеслав Соболєв.

Депутат розповів, що вже досить довгий час допомагає сільським лікарням Київської області. Однак його допомога має вибірковий точковий характер. "Я постійно намагаюся чимось допомогти сільським медикам. Але один можу зробити мало. Ну купив зимову гуму для швидкої, ну пральну машину в лікарню. Але це так - латання дірок. Зараз, нарешті, у нас з'явилася можливість зробити щось реальне і по-справжньому масштабне", - підкреслив депутат.

Депутат нагадав, що закон і викладена в ньому концепція реформування сільської охорони здоров'я, особливий упор роблять на телемедицині. "Фельдшерські пункти будуть обладнані так, щоб, прийшовши до лікаря у себе в селі, пацієнт зміг потрапити на консультацію до будь-якого професора. Для цього потрібно провести в кожну амбулаторію, в кожен ФАП широкосмуговий інтернет, встановити обладнання, яке дозволить збирати основні аналізи і робити первинну діагностику. Так ми уникнемо зайвих витрат і зможемо охопити набагато більше пацієнтів, ніж зараз", - сказав Соболєв.

При цьому, на його думку, на закупівлі обладнання зупинятися не можна. "Лікарня або медпункти не повинні нагадати концтабір, як це було в радянські часи і як це є зараз. Приходять амбулаторію або ФАП, пацієнт повинен внутрішньо розслаблятися і відчувати, що йому тут допоможуть. Психологічний аспект у медицині дуже важливий. В Європі це зрозуміли давно тому лікарня там - це, перш за все, турбота про комфорт пацієнта. У нас має бути так само", - заявив Соболєв.

Депутат Київської облради підкреслив, що парламент і уряд не повинні зупинятися на простому виділенні коштів. Спеціальні структури, створені для контролю виконання медреформи в селі повинні максимально форсувати запуск і реалізацію всіх необхідних програм, впевнений В'ячеслав Соболєв.

"Сьогодні українській провінції, українському селу потрібен позитивний сигнал. Люди повинні відчути, що зміни відбуваються не тільки в столиці, не тільки по телевізору. Вони повинні відчути це на собі. І реформування сільської медицини їм такий сигнал подасть. Пора вибиратися з радянського середньовіччя і починати жити так, як живуть в розвинених країнах", - наголосив Соболєв.

Зараз ви читаєте новину «Київська область повинна стати флагманом з реформування медицини у сільській місцевості - депутат В'ячеслав Соболєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути