субота, 20 жовтня 2007 07:02

Кияни досі мерзнуть у своїх квартирах

Автор: фото: УНІАН
  Жителька Дарниці з дитиною переходять вулицю Ревуцького, яку 17 жовтня 2007 року затопило гарячою водою із тріснутої труби теплопостачання
Жителька Дарниці з дитиною переходять вулицю Ревуцького, яку 17 жовтня 2007 року затопило гарячою водою із тріснутої труби теплопостачання

Ще 11 жовтня міський голова Леонід Черновецький видав розпорядження про початок опалювального сезону. Першими тепло отримали  пологові будинки, лікарні, навчальні та виховні заклади. Мер запевняв, що Київ готовий до опалювального сезону. Проте тисячі городян і досі гріються біля електронагрівачів та газових плит.

У п"ятницю зранку в "Київенерго" запевнили, що 18 жовтня о 19.30 подали тепло в усі будинки міста. Кореспонденти "ГПУ" перевірили цю інформацію.

— У квартирі дуже холодно, — розповідає Катерина Кощук, 90 років, мешканка 5-поверхівки на вул. Богдана Хмельницького, 66 у Шевченківському районі. — Батареї й досі холодні. Цілий день дзвонила в ЖЕК. Головний інженер сказала, що тріснула труба в тепломережі. Її полагодять лише за два тижні, бо в майстрів багато роботи. Набридло так жити. Я інвалід першої групи. Майже не підвожуся з ліжка. Не маю навіть сил дійти до кухні, включити газ, щоб у квартирі хоч трохи стало тепліше.

До комунального підприємства "Ярославська" на вул. Ярославів Вал, 19, що обслуговує 5-поверхівку, неможливо додзвонитися — там не беруть слухавки.

— Кілька днів тому було страшенно холодно, — розповідає 69-річна Олександра Кисельова, жителька вул. Вереснева, 12, що на Дарниці. — Зараз батареї ледь-ледь теплі. На вулиці вдень трохи потеплішало, то терпіти можна, а вночі зуб на зуб не попадає. У нас щороку проблеми з опаленням: не працює стояк, завжди сусід із п"ятого поверху випускав повітря із труб, і квартира поступово прогрівалася. Цього разу не вийшло. Дзвонили кілька разів до ЖЕКу N225, що на вул. Бориспільській. Обіцяли полагодити, але минув тиждень — а ніхто з майстрів так і не прийшов. У квартирі волого, хоч за тепло платимо справно.

Чотирирічна онука Євгенії Грінченко з минулого понеділка не ходить до дитсадка — застудилася у холодному помешканні на вул. Малиновського, 13 в Оболонському районі.

— Дитина скаржилася, що в дитсадку тепліше, ніж удома, — розповідає Євгенія Грінченко. — Нині обігріваємося газовою плитою. У ЖЕКу обіцяли дати тепло ще в понеділок, а батареї й досі холодні.

У п"ятницю зранку почало теплішати у більшості будинків міста.

— Коли на тижні різко похолоднішало, то батареї були, як лід, — обурюються жінки біля будинку N28 по вул. Братиславській. — Діти почали бухикати. А тепер до батареї доторкнутися годі — такі гарячі. Доводиться відкривати вікна. Від протягу знову бухикають.

На холоднечу у п"ятницю скаржилися власники квартир на вул. Бакинській, Хмельницького, Блюхера, Мельникова, Новоукраїнській, Ризькій у Шевченківському районі; Олени Теліги, Петропавлівській, Фрунзе — Подільському; Єреванській, Клименка, Ушинського — у Солом"янському; Гната Юри, Гусовського, Кловського узвозу— у Печерському; Малишка — у Дніпровському; Академіка Булаховського, просп. 50-річчя Жовтня — у Святошинському.

Спеціалісти "Київенерго" кажуть, що тепло у будинки не подають через аварійно-відновлювальні роботи в тепломережах. За тиждень у столиці сталося 103 пошкодження мереж теплоносіїв, центрального опалення та гарячого водопостачання. Щодня аварійні бригади латають до 15 проривів. Тому споживачів тимчасово вимикають із мережі. Найбільше від цього постраждали жителі Подільського району — тепла немає в 145 будинках, Оболонського — в 144 та Святошинського — в 50.

Першого тижня опалювального сезону третина киян не мала тепла у квартирах. 19 жовтня о 12.00 "Київенерго" відзвітувало: залишилося підключити 191 будинок

 Район  Необхідно підключити  Всього підключено
 Голосіївський  1072  1052
 Дарницький
 436  436
 Деснянський  724  724
 Дніпровський  649  647
 Оболонський  760  757
 Печерський  873  856
 Подільський  915  901
 Святошинський  932  901
 Солом"янський  1368  1321
 Шевченківський  1736  1679
 Загалом у місті  9465  9274

Зараз ви читаєте новину «Кияни досі мерзнуть у своїх квартирах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути