Ексклюзиви
четвер, 07 лютого 2008 07:09

"Київ у мініатюрі" хочуть закрити

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олександр Меньшиков, засновник парку ”Київ у мініатюрі”, спирається на башту Будинку профспілок. На ній люблять відпочивати гідропарківські горобці
Олександр Меньшиков, засновник парку ”Київ у мініатюрі”, спирається на башту Будинку профспілок. На ній люблять відпочивати гідропарківські горобці

Хрещатик, свята Софія, університет ім. Шевченка та ще кілька визначних міських споруд можуть втратити своїх двійників. Керівництво парку "Київ у мініатюрі", що в Гідропарку на пр-ті Броварському, 9в, стверджує, мерія хоче ліквідувати їхній музей.

Олександр Меньшиков, 43 роки, засновник мініатюрного Києва, розповів "ГПУ": спершу міськрада вимагала від музею сплатити земельний податок та орендну плату 2 млн 189 тис. 568 грн. Через 10 днів міське керівництво зменшило цю суму на мільйон. Олександр вважає "Київ у мініатюрі" власним дітищем.

— Не зрозуміло, чого нам встановили найбільшу орендну плату в місті. Таку суму мали б платити всі київські казино разом, — каже Олександр Меньшиков. — Макети будували і територію облаштовували за мої гроші. Я готовий зараз забрати звідси всі мініатюри, бордюри, доріжки. Будував цей парк для міста, для киян.

26 червня 2007 року Київрада відвела ділянку, на якій розташований парк Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв мерії (ГДІП). Олександр Меньшиков підписав із дирекцією інвестиційний договір. Із червня по січень "Київзем" складав договір оренди. 14 січня ГДІП прислав листа директору парку Ірині Гріненко, у якому повідомив, що протягом п"яти днів із моменту отримання листа керівництво парку мусить заплатити 189 тис. 568 грн земельного податку за сім місяців, із червня по грудень 2007-го. Від інвестора вимагається укласти додаткову угоду про сплату оренди в розмірі 1 млн грн.

— Я розмовляв із директором ГДІПу Павлом Кривоносом. Він сказав, що нічим не допоможе. Музей — неприбутковий заклад. Якщо оренду встановлять навіть у два рази меншу, то парк все одно цих грошей не заробить, — веде далі Меньшиков.

Кілька міських депутатів запропонували "Києву в мініатюрі" вихід — передати музей на баланс "Київзеленбуду", якого звільнено від сплати податків на землю. Що думає з цього приводу мерія — поки що неясно.

За зиму музейна колекція міні-будівель поповнилася двійником торгово-розважального комплексу "Арена-сіті", що на Бессарабці. Зменшена "Арена" має 12 кв. м. На її виготовлення пішло майже 4,5 місяця та 10 листів пластику. Другий макет, Маріїнський палац, майже готовий, але його поки що не виставляють, чекають потепління.

На Водохреще "Київ у мініатюрі" відвідав отець Дмитрій, ректор духовної академії Української православної церкви Київського патріархату. Він пообіцяв, що особисто прочитає лекцію в академії про музей у Гідропарку. Сказав також, що Філарет, настоятель УПЦ КП, хоче особисто освятити музей. І зробить це, щойно повернеться із відрядження.

Площа "Києва в мініатюрі" — 1,8 га, там розміщено 70 експонатів. За чотири роки існування виставки Олександр Меншиков витратив на парк зі свого гаманця 2 млн 514 тис. 420 грн. Це вдвічі більше, аніж міськрада вимагає заплатити податків і оренди.

— Ми готові подати на мерію до суду. Справа розтягнеться щонайменше на два роки. Якщо міська влада займається шахрайством, значить, із нею треба судитися, — переконаний Меньшиков.

2006-го адмінкомісія КМДА під головуванням Олександра Рябицького встановила, що музей "споруджено самовільно". Пізніше Дніпровська райрада узаконила "Київ у мініатюрі" на своїй території. Квиток у парк коштує 10 грн. До музею возять на екскурсії школярів. Дітям і пенсіонерам вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «"Київ у мініатюрі" хочуть закрити ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути