середа, 24 серпня 2016 21:07

Як проходив військовий парад в День Незалежності України
17

Фото: Сергій Старостенко

На честь 25-ї річниці проголошення незалежності України в Києві відбувся військовий парад. Центральними вулицями столиці та головною площею країни пройшли понад 4 тис. військовослужбовців різних родів військ України та понад 200 одиниць військової техніки.

В параді взяли участь представники сил спецпризначення, армійських підрозділів, морської піхоти, десантних та прикордонних військ, воєнно-морських та повітряних сил, а також службовці Нацгвардії та Національної поліції. До них приєдналися представники збройних сил Польщі та Литви, які є службовцями зведеної україно-польсько-литовської бригади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці й волонтери пройшлись Хрещатиком "Ходою нескорених"

Після особового складу Хрещатиком проїхали танки, бронемашини, бронетранспортери, зенітні комплекси "Оса", ракетні артилерійські комплекси, самохідні артилерійські установки, гаубиці "Мста", системи реактивного залпового вогню "Град", зенітно-ракетні комплекси "Бук" та "С-300".

Парад приймали міністр оборони України Степан Полторак та командувач Сухопутних військ Сергій Попко.

Правопорядок у центрі Києва забезпечували понад 5 тис. поліцейських. Всі охочі потрапити на Майдан Незалежності під час параду мали пройти через будь-який із 10 металодетекторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Задоволений, що після параду асфальт залишився" - Кличко

Єдиним присутнім лідером іноземної держави на параді став президент Польщі Анджей Дуда.

"Озираючись назад на більш ніж 2 роки війни, можна впевнено стверджувати, що ворогові не вдалося реалізувати жодної стратегічної задачі, він не зміг поставити Україну на коліна. За це і загинули 2504 наших воїни", - заявив президент Порошенко під час своєї промови.

За 2,5 роки конфлікту понад 300 тис. громадян взяли участь в антитерористичній операції на Донбасі, зазначив Порошенко. Окремо президент привітав із Днем Незалежності України жителів Криму та окупованих районів Донбасу:

"Дорогі мої, ми вас любимо, ми про вас пам'ятаємо і наполегливо боремося за ваше повернення в Україну. І наголошую: робимо це політико -дипломатичний шляхом, тому що думаємо про вас".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Боюсь, що про добровольців забудуть, як свого часу забули про афганців" - "Батя"

Головним гарантом незалежності України є її Збройні сили, і це набагато серйозніше, ніж Будапештський меморандум, зауважив президент.

"Що продемонструє цей парад? Суспільство побачить свою нову армію за 2 роки створену майже з нуля. Наш парад - це сигнали ворогу. Українці серйозно готові і надалі боротися за свою незалежність", - зазначив Порошенко в своїй промові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Друзі з "калашами" 1962 року воюють, а тут у руках поліції нова зброя" - кияни про парад

Наостанок президент процитував російського поета Володимира Маяковського: "Товарищ москаль, на Украину шуток не скаль".

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав життя за незалежність та цілісність України.

Зараз ви читаєте новину «Як проходив військовий парад в День Незалежності України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути