неділя, 17 жовтня 2021 09:18

"До чого не дотронься - грибок на грибку. Жесть": як будинок у Києві покрився пліснявою і убиває мешканців
15

Мешканці київського п'ятиповерхового гуртожитку на вул. Мілютенка, 23-А, багато років борються з грибками та пліснявою. Вони покрили усі стіни та стелю на кожному із поверхів дому. Небезпечні мікроорганізми є у квартирах. Вони настільки в'їлися у стіни, що вже не піддаються видаленню, чи знищенню.

Науковці з'ясували, що стіни будинку вражені 39 видами грибка. Деякі викликають тяжкі захворювання – рак, гепатит і туберкульоз. Інститут мікробіології та вірусології ім. Данила Заборолотного визнав п'ятиповерхівку непридатною для проживання.

Від хвороб, спровокованих пліснявою, за останні роки померли більше 118 людей, стверджують мешканці будинку.

У 2016 році київська влада повідомила, що дім на Мілютенка, 23-А, буде демонтований. А усіх мешканців переселять до новобудов. За зведення нового житла взялося комунальне підприємство "Спецжитлофонд". Багатоквартирний дім зводять на перетині вулиці Мілютенка та Шолом-Алейхема. Однак швидкого завершення будівництва не передбачається. Тож кияни продовжують жити у небезпечних умовах.

Журналістка Gazeta.ua побувала у враженій грибком багатоповерхівці. Дізналася у мешканців, як вони виживають у таких умовах та коли сподіваються переїхати у нові квартири.

Автор: Лілія Мицко
  Зовні багатоповерхівка схожа на більшість старих будинків у Києві
Зовні багатоповерхівка схожа на більшість старих будинків у Києві

Будинок на Мілютенка, 23-А, знаходиться за 30 хв їзди маршруткою від станції метро "Дарниця". Ззовні він практично нічим не відрізняється від старих багатоповерхівок Києва – сіруватого кольору, зі стін стирчать супутникові антени, на балконах та під вікнами – сушиться на мотузках випрана білизна. Із відкритих вікон на вулицю доноситься запах горілої олії та смаженого м'яса. На дитячому майданчику граються діти.

Біля входу у один із під'їздів - засаджені квітами клумби, ростуть дерева. Лавки яскраво пофарбовані. Біля них спілкуються троє мешканців гуртожитку. Щойно повернулися із зібрання, де обговорювалося будівництво нового житла.

- Ми вже все сказали! Не будемо давати ніяких інтерв'ю. Бо усі проти мера заказухи пишуть, - різко відрізає білявка з яскраво нафарбованими очима. Сідає на лаву.

Останнім часом журналістам люди не раді. Боїмося, що розмови із ними можуть вплинути на швидкість зведення нового дому, зізнаються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли у квартирах Києва будуть теплі батареї

- Приходили з телеканалів питати. Утягують нас у політичну боротьбу, - каже голова ініціативної групи будинку Марія Максимчук. - А насправді у кореспондентів немає ніякого діла до нас. Хоча страдають прості люди.

-Нічого за останній час із будівництвом не змінилося. Усугубилася тільки ситуація. Усе двигають назад, - до розмови долучається високий худорлявий чоловік. Називатися не хоче. Сусіди ж кличуть його Гришком. – Люди мруть тут 33 роки. Якщо з молоду заселився сюди і живеш десятиліттями, то скільки ж усього протягнеш?

Григорій отримав житло у багатоповерхівці від держави. Бо працював на заводі "Хімволокно", на балансі якого дім і знаходився. Після розвалу Радянського Союзу помешкання приватизував. Мешкає вже більше 30 років.

Найбільша кімната у домі має площу в 31 кв. м. Інші не більші за 11-18 "квадратів". Люди в основному живуть у блокових системах, коли на кожні 6-8 кімнат передбачається одна кухня у 8 кв. м, душ і туалет.

Два унітази на 20 людей

- Тут і без грибка хватає стресових ситуацій, - продовжує Григорій. – По вісім хазяйок працює на кухні! Ви уявляєте, що це таке? Приходиш з роботи і у душ навіть йти не хочеться через усе це… А ще діти повиростали, різні покоління. Місця усім мало… Два унітази на 20 людей.

Працюючі витяжки є тільки на четвертому поверсі. Бо будинок будували із порушеннями, говорять мешканці. Тому пар та запахи не виходять із приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За хвилини склалися три поверхи: під Києвом розвалилася школа

- У нас уже в місті не один такий хворий будинок. Їх давно треба було зносити, - каже Марія Максимчук. - Перед Паскою робили ремонт. Нічого не помогло. Уже все знову проступило. Стіни тріщать. Влітку двері відкриті. А коли взимку зачиняємо - дихати нічим. Зараз грибки цвітуть і пахнуть. А у січні - самий цимус, бо тепло йде з підвалу.

У чоловіка Марії рак. Із хворобою бореться вісім років. Сама жінка працює прибиральницею та має мінімальну зарплату.

- Шукаю, де б іще щось помити, аби заробить додатково 300 гривень, - жаліється Марія та поправляє червону шапку на голові. - Тут живе робочий клас - прибиральники, лікарі, інженери. Получаю на руки 4700. Як вижить?

Автор: Лілія Мицко
  Перед Великоднем мешканці робили ремонт, однак грибок його знову пошкодив та продовжує ширитися будинком
Перед Великоднем мешканці робили ремонт, однак грибок його знову пошкодив та продовжує ширитися будинком

Прошу провести екскурсію домом. Мешканці радять одягнути респіратор чи маску. Мовляв, наші організми вже звикли до плісняви, а гості можуть постраждати. І дійсно - у під'їзді в ніс відразу б'є їдкий сморід плісняви. Від нього починає дерти у горлі, паморочиться голова.

У коридорах темно. Висять поржавілі поштові скриньки. На стінах великі дірки від грибку, вікна біля сходів потріскані. Через бруд і чорну плісняву – з них не видно вулиці.

- Ось тут, де труби - найбільше грибка, - білявка з вулиці підсвічує ліхтариком місце, уражене пліснявою. - Труби псуються, штукатурка відпадає.

Поспішаю вийти на вулицю подихати повітрям. Під під'їздом зустрічаю чоловіка з цигаркою в одній руці та кавою в іншій. Важко зітхає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нерухомість у передмісті Києва: чому дорожчає житло

- Прийшов щойно з роботи. Працюю сам на себе. Але можете називати мене "Безхатьком", - говорить. - Живу тут уже більше 20 років. Жінка працювала двірником та отримала житло від держави. Проблеми із грибком тут були ще при зведенні дому. Бо при Радянському Союзі, як будували - цемент продали, а на піску звели.

"Безхатько" зробив перепланування у своєму житлі. Тепер має власну кухню, ванну та кімнату.

Автор: Лілія Мицко
  Деякі види грибка провокують важкі хвороби - онкологію, туберкульоз, астму
Деякі види грибка провокують важкі хвороби - онкологію, туберкульоз, астму

- Людям, що давали у свій час, то в тому вони і жили. До жеку звертатись немає сенсу. Замажуть стіни, а через день-два все знову посипалось. У квартирі теж грибок. Живу на першому поверсі, то часто заливають і затоплюють. Утеплювати немає сенсу, бо пліснява у всьому домі. Ремонти теж не допомагають.

За нові квартири мешканцям багатоповерхівки треба буде доплатити. Тоді отримають більші площі у кімнатах. Однак грошей у нас немає, кажуть люди.

За комуналку плачу, як у новому домі

- За комуналку плачу більше двох тисяч, як у новому домі, - каже "Безхатько". - Опалювання є, а немає прогріву. Я не знаю за що плачу. Там десь система забита, там ще щось, бо будинок старий. Одна батарея гаряча, а дві холодні. Сантехнік ледь доходить і нічого зробити не може.

У дружини рак молочної залози, зізнається чоловік. Імовірно, спровокував грибок.

- Уже два роки боремося, - тяжко зітхає. Із карману дістає нову цигарку та підпалює. - Зробили операцію. Потім пішли метастази. На вулицю зараз взагалі не виходить. Мене вже й грибок не хвилює. Намагаємося вижити.

Зовні багатоповерхівка схожа на більшість старих будинків у Києві
Фото: Лілія Мицко
Стіни будинку на Мілютенка, 23А уражені 39 видами грибка
Від сирості та плісняви руйнуються старі труби
Від стін шматками відвалюється штукатурка. Чорна пліснява пошкоджує усі поверхи будинку
Деякі види грибка провокують важкі хвороби - онкологію, туберкульоз, астму

Додому поспішає жінка років 50. Представляється Ольгою. Зізнається, що купила житло на Мілютенка три роки тому більш як за $20 тис.

- До чого не дотронься - грибок на грибку, - показує найбільш уражені стіни. Підводить до труби. - Ось бачите, яка вона пошкоджена. Тріснула. Її постійно заліплюють.

Жінка не знала про проблеми з будинком перед купівлею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує утеплити житло

- Я була в шоці, коли сюди потрапила, - широко розводить руки Ольга. - Перевіряла, чи немає долгов, арєстов. Мене без проблєм прописали. Викликала спеціалістів постійно, а потім вже втомилася. У квартирі теж пліснява. Така жесть, що даже пускати не хочу. При будівництві не відгородили гарячі труби від холодних і постійно з'являється конденсат. Для себе ремонт зробили. Купили штуку за 800 гривень, щоб виводила трохи плісняву. На три місяці хватає. Бо по другому ніяк.

Уже третю онкологічну операцію перенесла

Живе із чоловіком. Дітей не мають.

- І Слава Богу, що так, - проводить до квартири на першому поверсі зі старими дерев'яними дверями. - Тут сусідка Оля. Уже третю онкологічну операцію перенесла. Тут люди через квартиру хворіють.

У будинку дуже багато тарганів. Жінка викликала спеціальну службу кілька разів на рік, але вивести не вдалося. Від хімічних засобів стоїть сморід.

- Колись, розповідали мені, тут з'явилися павуки величезні. То служби так і не зрозуміли, що то за тварини, - говорить Ольга.

Нове помешкання для людей будують біля соснового лісу. Будівництво огороджене зеленим забором. За ним стоять завмерлі підйомні крани. Але про роботи тут нагадують лише каски будівельників.

- Нічого не робиться вже місяць десь, - каже працівник шиномонтажу поруч.

Автор: Лілія Мицко
  Від сирості та плісняви руйнуються старі труби
Від сирості та плісняви руйнуються старі труби

ГРИБОК ВИКЛИКАЄ АСТМУ

Пліснява – це грибок, якого існує понад мільйон видів.

"Одні з них ніяк не впливають на організм людини, а інші можуть викликати цілу низку захворювань. Найчастіше провокують алергії та бронхіальну астму. Також бронхо-легеневий аспергильоз або аспергілому, - розповіла лікарка-педіатр Ольга Барановська. – Люди з пониженим імунітетом – літні, особи, які отримують хіміотерапію – можуть отримувати системне ураження пліснявою. Це може призвести навіть до смерті."

Точних даних про те, скільки людина може прожити у домі враженому грибком – немає, додала експертка.

- Все залежить від віку, вразливості та імунного стану. Однак, якщо жити від народження у домі з грибком, то є високий ризик розвинення астми. Наразі немає підтвердження, що від плісняви розвиваються онкологічні хвороби. Але хронічна легенева патологія цілком може виникнути. Бо спори грибка літають у повітрі й потрапляють у дихальні шляхи. Там можуть провокувати різні хвороби.

Зараз ви читаєте новину «"До чого не дотронься - грибок на грибку. Жесть": як будинок у Києві покрився пліснявою і убиває мешканців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути