понеділок, 30 вересня 2013 18:46

Ініціатива Державтоінспекції про платний в'їзд у центр Києва порушує права людини - експерт

Ініціатива Державтоінспекції про платний в'їзд у центр Києва порушує права людини - експерт
Олександр Сергієнко Фото: rus.4post.com.ua

Платний в'їзд в центр Києва в тому вигляді, в якому його можливо організувати сьогодні, є порушенням прав людини. Про це заявив Gazeta.ua директор Інституту міста Олександр Сергієнко, коментуючи ініціативу Державтоінспекції Києва впровадити вдень платний в'їзд у центр столиці.

"Перехоплюючі паркінги зараз ставити немає де. Ці території мають вноситися в Генплан. Теоретично можливо, але практично — ніяк. В нас немає нормальних окружних доріг для фур, які їдуть транзитом. Це межує з порушенням прав людини: одні — це кияни, а інші - не кияни", - зауважив Сергієнко.

Експерт зазначив, що подібна практика існує в Європі, але там вона кілька разів обговорювалась зі громадськістю.

"На кінцевозручних станціях метро організовують парковку. Якщо водій пред'являє квиток, що він дійсно скористався громадським транспортом, йому надають знижку. Але якщо просто поставити турнікети при в'їзді в центр чи чіпляти червоні картки на лобове скло — це не працюватиме", - вважає він.

На думку Сергієнка, турнікети створять корки не тільки в напрямку центру, а й на суміжних вулицях на відстані ще трьох кілометрів.

"Складається враження, що лист керівника головуправління міліції до Попова не що інше, як показ перед керівництвом, що ми щось робимо. Хоча це повна профанація", - додав директор Інституту міста.

Нагадаємо, платний в'їзд у центр столиці вдень запропонував впровадити Валерій Коряк, керівник Головного управління МВС у Києві, в листі до глави Київської міської держадміністрації Олександра Попова. На його думку, це дозволить взимку уникнути серйозних заторів.

У зверненні пропонується, зокрема, створити перехоплюючі паркінги на кінцевих станціях метрополітену. А також відновити евакуації транспортних засобів, водії яких порушують правила дорожнього руху на зупинках і стоянках.

Раніше, у 2009 році подібну ініціативу пропонував запровадити тодішній мер столиці Леонід Черновецький. В'їзд до Києва він оцінив у 5 грн. Після цього громадська організація "Я люблю Житомир" погрожувала, що вимагатиме від міської влади, аби з киян брали гроші за в'їзд до обласного центру. А з Черновецького та його заступників — 500 грн.

Зараз ви читаєте новину «Ініціатива Державтоінспекції про платний в'їзд у центр Києва порушує права людини - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути