Ексклюзиви
понеділок, 28 серпня 2006 19:43

Художники захищають узвіз від реконструкції

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Художниця з Андріївського Тала збирає підписи киян проти реконструкції вулиці
Художниця з Андріївського Тала збирає підписи киян проти реконструкції вулиці

Торгівці з Андріївського збирають підписи за припинення реконструкції узвозу. Біля театру "Колесо" поставили дерев"яний столик. На ньому лежать підписні листи. Двоє громадських активістів кажуть, що вже зібрали 1200 підписів.

Усе почалося два тижні тому. В Подільському районі відбулися громадські слухання з реконструкції узвозу. На них подоляни та торгівці з Андріївського проголосували за початок реставрації вулиці.

— А Подільська адміністрація відзвітувала, що ми погодилися на реконструкцію. Їм головне було зафіксувати підняті руки, — каже Віктор Семеняк, 36-річний художник, який продає свої картини. — Реконструкція та реставрація — це різні речі. Комунікації дійсно треба міняти, вони старі. Ми іноземцям кажемо, що туалетів тут немає, треба йти в кущі на гору.

Туалетів тут немає, треба йти в кущі на гору

Торгівці переконані, що з початком масштабної реконструкції старий узвіз зникне. По-перше, нові будинки та офіси можуть дати осадку, й схили сповзатимуть униз. По-друге, на Андріївському можуть поставити круті прилавки. У художників не буде чим за них платити, і вони поступляться місцем кустарям, які продають матрьошки з Горбачовим та майки з написом "СССР".

— Продавці китайського непотребу місце собі знайдуть, а ми з вишиванками та глечиками — ні. Салій пообіцяв зробити нам торгові намети-кибитки, наче циганам. Як можна в них картини виставляти? — каже 33-річна Вікторія Крюкова, яка 10 років продає тут зроблені власноруч прикраси з бісеру та металу.


Нині ходять чутки, що будинки N24 та N26 на Андріївському ось-ось знесуть. Художникам, які мали в них галереї, райадміністрація порадила звільнити приміщення до 15 вересня.

— Ми зараз не знаємо — правда це чи ні, тому що митці від горя пішли в запій, — каже "ГПУ" художниця Тала. — Як так можна з людьми? У мене Писанка прикраси купувала. Скрипка щотижня буває. Бере вироби з дерева. Кажуть, він теж підписався.

— Ющенко з дружиною частими гостями були. Я їм акварельні фломастери продавав, у Києві це була новинка. Тепер вже Ющенків років три не видно, — додає Віктор Семеняк.

Доки ми розмовляли, кияни підходили та ставили підписи.

— Я відчуваю, що тут щось задумали — свято место пусто не бывает, — підтримує активістів киянка Мирослава Татарчук, 30 років, працівник музею декоративно-прикладного мистецтва.

Висоток на узвозі не буде в жодному разі

До столика підходять люди, які живуть на Андріївському. Віталій Пароменський із будинку 2б каже, що згоден на реставрацію, але не на реконструкцію:

— Ви бачили, що вже зробили з Кожум"яками та Воздвиженською? Не дай Бог тут те саме! Раніше там, біля банку, — махає рукою, — були тополі. Зараз пеньки, і то серцю боляче, як дивлюся.

У Подільській РДА показали "ГПУ" проект розпорядження "Про проведення реставрації, регенерації та реконструкції інженерних мереж на Андріївському".

— Митців із узвозу забирати не будемо, він втратить свою ауру. Прибрати продавців звідти дуже просто — не видавати дозвіл на торгівлю на наступний рік і все, — каже 28-річний голова Подільської адміністрації Євген Романенко. — Якщо не відремонтуємо узвіз, то через п"ять років митцям не буде де стояти. Тут є два будинки, в яких стіні завалюються, більше 30 градусів нахил.

Коли мер підпише документ, то район оголосить тендер на реконструкцію. Варіанти архітектурних проектів покажуть історикам та спеціалістам зі збереження історичного середовища.

— Після цього на громадських слуханнях подоляни самі вирішуватимуть, що буде з Андріївським, — запевняє Євген Романенко. — Висоток на узвозі не буде.

На час реставрації та реконструкції каналізаційних мереж вулицю перекриють. На думку Романенка, відновлення може початися влітку 2007-го й триватиме півтора-два роки.

— Два роки на Андріївському підприємці та митці не зможуть продавати свої матрьошки. Ми їм виділимо місця внизу на Подолі та зверху в Шевченківському районі. Я вже говорив про це з головою райадміністрації Пилипишиним, — пообіцяв Романенко.

Зараз ви читаєте новину «Художники захищають узвіз від реконструкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути