Ексклюзиви
пʼятниця, 24 серпня 2018 21:00

"Готовы, что начнут падать бомбы": як у Києві відгримів військовий парад
15

Діти вітають військову техніку, що проїжджає повз
Фото: Gazeta.ua
Пів-Києва зібралось на Хрещатику
Люди одягнулись у національні кольори
Щоб побачити парад, дехто виліз на зупинку

"В 2014 году - как раз после Донецкого аэропорта - я приехал в Киев. Был здесь, на Крещатике. А тут суббота, люди спокойно гуляют. Все должны понять: мы там, чтоб сейчас был праздник. Так должно быть", - говорить 43-річний ветеран АТО Максим. У 2018 році він знову прийшов на Хрещатик - на святкування 27-ої річниці незалежності України.

Сьогодні центром столиці марширували 4,5 тисяч військових. Уперше за 27 років у параді взяла участь коробка жінок-військовослужбовців. Уперше за 9 років над містом пролетіла військова авіація - 29 одиниць.

Автор: Gazeta.ua
  Авіація викликала справжнє захоплення
Авіація викликала справжнє захоплення

"Армия готова воевать, но готовы ли общество и страна? Готовы, что Киев будет сидеть без света, без воды, без транспорта, что начнут падать бомбы, что мосты будут разбиты, что здесь будет полный хаос? Вопрос риторический, - Максим говорить пристрасно, як у театрі. Поки бесідуємо, підбігає маленький хлопчик і вручає йому білу троянду. Коротке "спасибі". - Если бы в августе 2014 года не зашли российские войска, АТО была бы закончена где-то к ноябрю. Поверьте человеку, который все это наблюдал - там все заканчивалось. Но кто в 21 веке рассчитывал, что одна страна в открытую нападет на другую?"

Армия готова воевать, но готовы ли общество и страна? Готовы, что Киев будет сидеть без света, без воды, без транспорта, что начнут падать бомбы, что мосты будут разбиты, что здесь будет полный хаос?

Щоб побачити дійство, від площі Льва Толстого до Майдану Незалежності зібралося пів-Києва. Батьки садять діток собі на плечі, підлітки вилазять на автобусні зупинки і ліхтарі. Народ вдягнутий у вишиванки, дівчата прикрашають голови віночками, діти закутані у прапори. Хтось поєднав жовті шорти і синю футболку. Дітлашня махає ручками бронетехніці і затуляє вуха, коли проносяться винищувачі.

Автор: Gazeta.ua
  Жіночі голови прикрашають віночки
Жіночі голови прикрашають віночки

- У вас є відчуття свята?

- Звичайно.
- Але вчора на Донбасі загинули четверо людей.
- На війні люди гинуть кожного дня, - каже 43-річний військовослужбовець Олексій. Вважає, такі паради потрібні як цивільним, так і військовим: "Щоб підняти патріотичний дух населення, щоб воно розуміло, що триває війна, що армія стає сильнішою, що ми переможемо однозначно. Це і для військових така подія… значуща. І для тих , хто у 2014-2015 роках воював, це нагода зустріти своїх побратимів".

- У вас є відчуття свята?

- Звичайно.

- Але вчора на Донбасі загинули четверо людей.

- На війні люди гинуть кожного дня

Біля магазину Roshen на Бессарабській площі День Незалежності святкують малолюдним пікетом. Біля чотирьох мітингарів стоять десятеро поліцейських. Блондинка-пенсіонерка в окулярах радить винести президента з хати, бо засмердівся. А що, каже, це ж просто магазин, а не Банкова.

Автор: Gazeta.ua
  Біля магазину Roshen зібрався маленький мітинг
Біля магазину Roshen зібрався маленький мітинг

"Заплатіть мені гроші, заплатіть, ви ж кажете, що ми всі проплачені. Оно, нам пенсію якраз не платять", - її подружка торгується з натовпом. На руці – синьо-жовтий браслет-шамбала.

Хрещатиком прогулюється одинокий мітингар. Він закликає киян стати за президента стіною.

Автор: Gazeta.ua
  Одинокий мітингувальник закликає захистити Петра Порошенка
Одинокий мітингувальник закликає захистити Петра Порошенка

Чоловік у військовій формі і великих сонцезахисних окулярах стоїть осторонь натовпу, тримаючи руки за спиною. Олександру 39 років, але вигляд він має значно молодший.

- Неможливо закінчити війну за годину, тим більше, з таким противником, як Росія. Тоді він не знав, сказав не подумавши. Довелось вибачатись, - коментує він учорашні вибачення Петра Порошенка за передвиборну обіцянку завершити АТО за кілька годин.

- Хоч хтось вибачився за хоч щось. Оно Янукович… усі наобіцяли, і ніхто не вибачався, - зі сміхом додає чоловік поруч.

Автор: Gazeta.ua
  На параді несли червоно-чорні стяги
На параді несли червоно-чорні стяги

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тихо і без провокацій: у поліції розповіли, як пройшов військовий парад

23 серпня Петро Порошенко вибачився за те, що під час передвиборної кампанії у 2014 році пообіцяв завершити АТО за кілька годин. За його словами, цю обіцянку "люди сприйняли як можливість завершити війну дуже швидко. Я шкодую, що породив завищені очікування. Я щиро перепрошую, що подав надію, яка не збулася. Прикро, що дав обіцянку, яка не справдилася, і прошу за це вибачення".

Зараз ви читаєте новину «"Готовы, что начнут падать бомбы": як у Києві відгримів військовий парад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути