Ексклюзиви
пʼятниця, 14 червня 2019 18:47

Гостиний двір треба повернути громаді Києва, будівля руйнується кожного дня – депутат Муха

Гостиний двір треба повернути громаді Києва, будівля руйнується кожного дня – депутат Муха
Депутат Вікторія Муха вимагає повернути Гостиний двір громаді Києва.

Гостиний двір на Контрактовій площі треба передавати у власність громади Києва, інакше цю пам'ятку архітектури можна втратити назавжди. Про це у своєму відеоблозі на Фейсбуці розповіла депутатка Київської міської ради, голова Постійної комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха.

Вона повідомила, що спільно з депутатом Валентином Мондриївським вони зареєстрували проект рішення Київської міської ради – звернення до Кабінету міністрів щодо невідкладної безоплатної передачі будівлі Гостиного двору в комунальну власність територіальної громади Києва.

"Зараз будівля перебуває у державній власності – на балансі Регіонального відділення Фонду держмайна по місту Києву. Міська влада готова реставрувати пам'ятку за рахунок київського бюджету. Це можливо лише після передачі до комунальної власності", - зазначила Муха.

Депутатка нагадала, що свого часу київська громада, небайдужі активісти зробили велику справу – відстояли Гостиний двір і не дозволили перетворити його на торговельно-офісний центр. Потім суд повернув будівлі статус пам'ятки архітектури.

"Але нині на Гостиний двір сумно дивитися. Час іде і будівля руйнується буквально кожного дня. Стіни тріщать, розсипаються, дах зруйнований пожежею. Вікон немає. Всередині росте трава і бур'яни. Зараз треба зробити все, аби там були проведені протиаварійні та консерваційні роботи, а після цього – реставрація", - зазначила вона.

На сьогодні уже скасовано рішення про відведення землі під реконструкцію будівлі під торговельно-офісний центр. Також у листопаді 2017 року Київрада своїм рішенням, співавтором якого стала Муха, надала згоду на безоплатне прийняття Гостиного двору у комунальну власність. Тим самим рішенням вона зобов'язалася використовувати пам'ятку за цільовим призначенням і не відчужувати у приватну власність.

Мер Києва Віталій Кличко неодноразово звертався до уряду з проханням погодити проект розпорядження Кабміну про передачу Гостиного двору. У листах за підписом міського голови йдеться про те, що будівлю використовуватимуть як об'єкт соціальної інфраструктури, зокрема для розміщення Музею історії Києва.

Також була створена робоча група Комісії Київради з питань культури, туризму та інформполітики з напрацювання пропозицій щодо концепції використання будівлі Гостиного двору. Очолила цю групу Вікторія Муха.

"Наразі передача будівлі у комунальну власність залишається одним із основних завдань. Сподіваюся, що Київрада звернеться до уряду вже найближчим часом. Не можна гаяти із цим. Втрата часу є критичною для Гостиного двору. Спільними зусиллями ми можемо зробити все від нас залежне, аби ця пам'ятка архітектури нарешті стала окрасою Контрактової площі", - наголосила Муха.

Зараз ви читаєте новину «Гостиний двір треба повернути громаді Києва, будівля руйнується кожного дня – депутат Муха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути