Ексклюзиви
неділя, 23 квітня 2017 19:15

Експерт розкритикував пропозицію китайців сполучити залізницею столицю із "Борисполем"

Експерт розкритикував пропозицію китайців сполучити залізницею столицю із "Борисполем"
Експерт розкритикував пропозицію китайців сполучити залізницею столицю із "Борисполем". Фото: "Слово і Діло"

Зведення залізничних колій між аеропортом "Бориспіль" і Києвом, запропонований китайською компанією China Road and Bridge Corporation - невиправдане і може перетворитися в черговий деребан грошей.

Про це у комментарі Gazeta.ua сказав транспортний експерт Вячеслав Коновалов.

"Масштабні залізничні проекти за цим маршрутом невиправдані. Вони не окупляться через малий пасажиропотік. Доцільніше пустити вагони по принципу міської електрички", - сказав Коновалов.

Експерт нагадав, що над проектом, який китайці запропонували Степану Кубіву, у 2011-му працював скандальний голова Держнацпроекту Владислав Каськів. Проект передбачав прокладання нової залізничної гілки від існуючого залізничного магістрального ходу Київ-Харків до аеропорту "Бориспіль", будівництво залізничного комплексу та об'єднаного авіаційно-залізничного термінального комплексу на ст. Київ-Пасажирський. Також мали організувати пряме залізничне сполучення. Термін проведення робіт становив 28 місяців. Фінансування проводило The Export-Import Bank Китаю.

"Ще коли Владислав Каськів у 2011 році підписував договір у рамках проекту "Повітряний експрес", то чудово розумів, що вкладати $372 млн у високотехнологічне будівництво залізниці на 4 км де нема достатнього пасажиропотоку - нерентабельно. Проект підписали, але будівництво так і не розпочали. Тільки через деякий час гроші почали зникати. Відкривали кримінальне провадження. Зараз історія може повторитися і масштабний інфраструктурний об'єкт перетвориться на черговий дерибан грошей", - нагадав експерт.

Національне антикорупційне бюро України закінчило досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розкрадання 82 млн грн національного проекту "Повітряний експрес". За версією слідства, колишній виконувач обов'язків директора держпідприємства використовуючи понад 20 фіктивних підприємств здійснив розкрадання коштів які призначалися для будівництва залізничного пасажирського сполучення м. Київ – Міжнародний аеропорт "Бориспіль".

Якщо цього разу нова влада втілить проект у життя, Україні важко буде розрахуватись із китайською стороною. Борг країна спроможна покрити тільки сільськогосподарським товаром, у якому Китай зацікавлений, - додав Коновалов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каськів, на якого завели справу, вже має роботу в Австрії - Лещенко

Китайська компанія планує збудувати швидкісну залізницю між аеропортом "Бориспіль" і центральним залізничним вокзалом.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розкритикував пропозицію китайців сполучити залізницею столицю із "Борисполем"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути