Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2006 17:15

Другокласник "замінував" школу на Оболоні

Автор: Фото : Андрій ШМАТОВ
  Учні київської школи №226 на Оболоні під час перерви виглядають із вікна класу. Їхню школу в цьому місяці ”мінували” вже двічі
Учні київської школи №226 на Оболоні під час перерви виглядають із вікна класу. Їхню школу в цьому місяці ”мінували” вже двічі

Минулої неділі о п"ятій вечора міліцію повідомили про замінування школи N226, що на вул. Прирічній. "Підривника" вирахували одразу — у черговій частині висвітився номер абонента.

7-річний Максим із батьками гостювали в тітки на вул. Теліги. Доки дорослі розмовляли, хлопчик зайшов до сусідньої кімнати й набрав "02". Сказав п"ять слів: "Школа двісті двадцять шість замінована" й кинув слухавку. За десять хвилин у двері постукали. На порозі стояла опергрупа. Максима з батьком забрали до райвідділу.

Водночас до школи приїхали спецнаряди СБУ, МНС, МВС і представники райадміністрації. У приміщенні були лише вчитель праці, заступник директора та сторож. Вони чекали надворі, доки школу обшукували. Вибухівки не знайшли.

Директорка школи 65-річна Лариса Швед була вражена, дізнавшись прізвище "підривника".

— Максим хороший, старанний. Що йому в голову прийшло, не знаю, — знизує плечима.

— Викликала батька. Він сильно переживає. Я порадила не карати дитину. Ні в якому разі не бити.

Цей тиждень Максим сидить удома. Вчителі вирішили, що йому треба заспокоїтися та обдумати вчинок. Шкільний психолог порадив записати малого у футбольну секцію, щоб мав менше часу на дурниці.

Він побачив фільм "Єралаш", в якому учень "мінував" школи

Школярі чули про "мінування", але не знають, хто телефонував до міліції.

— Ми все учням розповідаємо, але прізвище Максима не називаємо, — каже завуч Наталя Лендьєл. — Діти люблять школу, тому їхня реакція може бути непередбачуваною.

Хлопець дав два пояснення вчинку. Перше — він побачив фільм "Єралаш", в якому учень "мінував" школи, щоб зірвати контрольну. Друге — у маршрутці Максим чув, як пасажир розповідав сусідові про якусь заміновану школу. Хлопчик вирішив, що йдеться про його 226-ту і хотів її врятувати. У педагогів є ще кілька версій.

— Про мінування він міг прочитати в якомусь зі шкільних підручників. Інформацію там подано в іншому значенні, але ж саму ідею міг взяти з книжки, — зауважує Наталя Лендьєл. — До того ж у Максима старша сестричка вчиться в четвертому класі сусідньої школи. Її місяць тому теж "мінували". Дівчинка могла розказати про це братові, наштовхнути його на вчинок.

Із Максимом розмовляв начальник районного відділу в справах неповнолітніх 39-річний Валерій Богомолов. Каже, хлопчик переляканий, нервує:

— Шкода його стало. Уявіть, мій зріст метр вісімдесят п"ять, а вага — 130 кіло. А він такий маленький сидить. Позаминулого понеділка був дзвінок про мінування цієї ж школи. Тому перше, що я запитав, чи не його рук справа. Клянеться, що не він. Сказав, бачив по телевізору "Єралаш" і собі вирішив.

Дзвінок Максима про вибухівку був четвертим за грудень. Перед тим "мінували" сусідні школу N14 і гімназію N244. Жодне повідомлення не підтвердилося. У середньому за рік у місті фіксують 30 випадків "мінувань" шкіл. Хуліганів швидко знаходять за номером телефону. І все ж таки на виклик мусить виїхати спецгрупа.

Максима поставили на облік у міліції. А от батьків судитимуть за статтею Адміністративного кодексу "Неналежне виконання батьківських обов"язків". Штраф становитиме щонайменше 170 грн.

Зараз ви читаєте новину «Другокласник "замінував" школу на Оболоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути