середа, 02 травня 2018 19:15

"Дешево, доступно і поштучно" - у Києві незаконно торгують цигарками

"Дешево, доступно і поштучно" -  у Києві незаконно торгують цигарками
Частина цигарок, які продаються поштучно, позначені поміткою "Duty free" Фото: intvua.com

Протягом квітня активісти провели громадський моніторинг незаконної торгівлі тютюном у столиці.

Результати моніторингу презентував голова правління ГО "Життя" Андрій Скіпальський під час прес-конференції, повідомили INTV.

"Протягом квітня ми перевірили усі станції метро, виходи, переходи в Києві та виявили на 52 станціях метро 41 порушення - незаконна торгівля підакцизними товарами, незаконна торгівля товарами, які не мають акцизних марок, а також поштучна торгівля сигаретами", - зазначив Скіпальський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона не діє: алкоголь у київських кіосках продають підпільно

За його словами, на більшості столичних станцій метро можна незаконно придбати цигарки "дешево, доступно і поштучно". Частина цигарок, що продають поштучно, позначені поміткою Duty free.

"Рівно три роки тому ми проводили аналогічний моніторинг і результат був майже такий самий. За три роки нічого не змінилось", - зауважив активіст.

Також він додав, що за результатами моніторингу підготують звернення до МВС та Нацполіції з метою проведення рейдів або ліквідації незаконної торгівлі.

"Ми з колегами народними депутатами підготуємо депутатські звернення до правоохоронних органів, щоб були вжиті заходи для системного розслідування цих фактів", - сказав народний депутат Остап Єднак.

Він вважає, що Україна, як один з лідерів за контрабандою сигарет, зокрема в ЄС, мала б бути найбільше зацікавленою в приєднанні до міжнародних договорів, конвенцій для запобігання транскордонної торгівлі. Але чомусь цього не відбувається.

Громадські активісти також підготували інтерактивну карту пунктів незаконної реалізації сигарет, яка може слугувати доказом.

"Торговці сигаретами мають однаковий асортимент, у тому числі й контрабандних цигарок, що свідчить про одних постачальників. Нелегальні продавці - це здебільшого жінки пенсійного віку, які мають справляти враження знедолених. Але насправді це керована мережа збуту, яка працює за певними правилами та під прикриттям, а можливо за погодженням із правоохоронними органами", - пояснили активісти.

Львівські прикордонники на пропускному пункті "Володимир-Волинський" виявили контрабанду цигарок у вагонах з рудою.

Зараз ви читаєте новину «"Дешево, доступно і поштучно" - у Києві незаконно торгують цигарками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути