вівторок, 21 жовтня 2008 17:26

Даїшники працюватимуть із диктофонами

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Володимир, старший лейтенант міського управління ДАІ, заповнює протокол на водія Дениса Щеглова (ліворуч). Увімкнений диктофон лежить на багажнику машини інспекторів. На вулиці дуже шумно, тому якість запису на диктофоні, напевне, буде поганою
Володимир, старший лейтенант міського управління ДАІ, заповнює протокол на водія Дениса Щеглова (ліворуч). Увімкнений диктофон лежить на багажнику машини інспекторів. На вулиці дуже шумно, тому якість запису на диктофоні, напевне, буде поганою

Відтепер столичні даїшники записуватимуть на диктофони суперечки з водіями.

Нововведення дисциплінує водіїв та інспекторів, вважає керівництво міського управління державтоінспекції. Окрім того, диктофон має допомогти швидше розбиратися у скаргах, які водії пишуть на інспекторів. Таких у столиці реєструють чимало.

— Із початку року зареєстровано 353 скарги, які водії писали на інспекторів. Спеціальна комісія детально вивчала всі. Підтвердилися лише 23 випадки, — розповідають "ГПУ" у прес-службі ДАІ столиці.

Роботу з диктофонами двоє інспекторів демонстрували журналістам на вул. Олени Теліги, Сирець. Порушника зупиняють неподалік станції метро Дорогожичі. Там водії їдуть зі смуги в смугу, не вмикаючи поворотів. Інспектори представляються, пояснюють причину зупинки та порушений пункт правил.

— У нас нововведення, — кажуть водієві. — Якщо виникне суперечлива ситуація, розмову записуватимемо на диктофон.

Той не сперечається. Складають протокол.

— Думаю, користь від цього буде. Якщо тобі кажуть, що розмову записують, це якось ніби стримує, дисциплінує. Але якщо таким чином боряться з хабарами, то тут — мимо. Гроші інспектору можуть дати мовчки, — каже "ГПУ" водій Денис Щиглов, 25 років.

Диктофони в інспекторів недорогі, марки "Олімпус". Вони носять їх у нагрудних кишенях. Кажуть, на новій формі нашиють спецкишені для диктофонів. Записи з них після кожного чергування переписуватимуть на комп"ютер райвідділу. Зберігатимуть місяць. Стільки часу потрібно, аби написати скарги на дії інспекторів.

— Кожен запис прослуховуватимемо, розбиратимемося, чи правильно поводився інспектор у конкретній ситуації. Якщо на нього надійде скарга, матимемо докази, як усе відбувалося насправді. Поки що це експеримент. Хочемо зрозуміти, як нововведення працюватиме. А потім його вдосконалимо. Тепер у кожного міського патруля є хоча б один диктофон, — розповідає Олександр Єршов, 41 рік, заступник начальника ДАІ столиці.

Із початку вересня ДАІ запротоколювало 100 випадків, коли водії пропонували інспекторам хабарі. Кримінальні справи порушили за сімома випадками. Олександр Єршов каже, керівництво заохочує інспекторів, які затримують водіїв-хабарників.

— Щойно інспектори затримують хабарника й доставляють його у райвідділ, їх автоматично преміюють. Так що вони мають стимул затримувати таких водіїв. А потім справою повинна займатися прокуратура, — додає Єршов.

Із його слів, найбільша сума, яку пропонували інспекторові, — 630 грн.

З початку 2008-го в місті затримали п"ятьох інспекторів державтоінспекції, які брали хабар. За всіма випадками триває слідство.

Зараз ви читаєте новину «Даїшники працюватимуть із диктофонами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути