Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2008 07:13

Будинок на Куренівці згорів через непрацюючий гідрант

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Людмила Шеренгова біля згорілого будинку сусідів на вулиці Замковецькій (Куренівка). Від другого поверху залишилась лише одна стіна
Людмила Шеренгова біля згорілого будинку сусідів на вулиці Замковецькій (Куренівка). Від другого поверху залишилась лише одна стіна

"Згорілий дім? Він метрів за сто вулицею нижче. Біля нього — велика перегоріла купа. Знаєте, слово "горів" неточне, аби переказати, що творилося з цим будинком", — каже, розмахуючи руками, Микола Іванович, житель вул. Замковецької на Куренівці.

На землі поблизу будинку N31 — почорнілі дошки та цегла, залишки кухонної витяжки. На подвір"ї старенькі "жигулі" без коліс, два радянські телевізори та кілька великих відер із-під фарби.

До пожежі дім родини Розмислових був двоповерховим. Вогонь повністю знищив верхній поверх, залишилася лише стіна. Нині мешкати в будинку неможливо.

Окрім батьків тут також жили син і донька Алла та їхня тітка. Алла одружена. Із чоловіком виховує 6-річну доньку Аліну. Жінка на п"ятому місяці вагітності. Сусіди кажуть, що пожежників викликала вона: прокинулася, коли почула тріск полум"я. Після пожежі жінка пережила шок. 8 січня вона лягла до пологового будинку N2, що на вул. Мостицькій. Лікарі допомагають їй зберегти дитину після всього пережитого.

На подвір"ї — нікого. Микола Розмислов виходить із сусідської хати. Чоловікові років 50. Розповідає, що хата була стара.

— Більше ста років напевно мала. Ми встигли нормально відремонтувати лише одну кімнату, — говорить він заїкаючись. Коли згадує ніч пожежі, у нього починають тремтіти руки.

Дах стріляв, ми не могли підійти ближче до дому

— Біда сталася через замикання в електропроводці. Пожежники гасили-гасили вогонь, та в них закінчилася вода. Я бігав туди-сюди, тому не пам"ятаю, як воно все було. Вибачте, але зараз мені не до вас. Ми самі винні. Претензій ні до кого не маємо, — знервовано кидає наостанок Микола Розмислов.

— Повідомлення про пожежу надійшло до нас 4 січня близько сьомої ранку, — розповідає "ГПУ" Роман Журавльов, інспектор управління МНС Києва. — Горів цегляний будинок розміром 10 на 15 метрів. Знищено зо 50 квадратних метрів площі. Що й казати, пожежа була серйозною. Двох пожежних машин забракло, аби ліквідувати її.

Нині Розмислови живуть у сусідки Лідії. Її будинок метрів за 50 від згарища.

— Ігор, чоловік Алли, — будівельник. Завдяки йому сімейство й перебудовувало ту хату, — говорить Людмила Шеренгова, 59 років. — Років два тому, після смерті Миколиних батьків, сім"я почала обкладати старий дерев"яний будинок цеглою. Страшно було в п"ятницю, як він горів. Дах стріляв, ми навіть підійти близько до дому не могли. Потім у пожежників закінчилася вода в цистерні. Вони підключали шланги до вуличного гідранта, але той не працював. Якби працював, думаю, хату врятували б, — переконана Людмила Шеренгова.

Протягом останніх трьох років на вул. Замковецькій сталося три пожежі. Сусіди кажуть, дім Розмислових — другий, що згорів через відсутність води в пожежному вуличному гідранті.

— Два роки тому в сусідки згоріла хата теж через цю колонку. Пожежники тягали "рукави" вулицею, але так і не загасили. Вона потім продала ділянку й переселилася, — веде далі Людмила Шеренгова.

Роман Журавльов із управління МНС Києва підтверджує, що дім Розмислових згорів через коротке замикання в електропроводці. Гідрант не працював, каже він. Але рятувальники не відповідають за його технічний стан.

— Непрацюючі пожежні гідранти у приватних секторах Києва — це велика проблема. Будинки не вдається вчасно загасити, бо гідранти зіпсовані. Іноді на них встановлюють кіоски, — говорить Роман Журавльов.

4 січня в Києві сталося 19 пожеж. Одна людина загинула.

Поки що Розмислови не вирішили, як діяти далі. Кажуть, будинок був не застрахований.

Зараз ви читаєте новину «Будинок на Куренівці згорів через непрацюючий гідрант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути