Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2018 12:59

"Атестацію пройшли багато негідників": чому оновлена поліція не в змозі розкрити найрезонансніші справи
5

Вбивство активістки Катерини Гандзюк звернуло увагу українців на результати реформи поліції, яка стартувала 2015-го. За кілька місяців з органів звільнили десятки тисяч осіб.

Завдяки закону "Про люстрацію" МВС залишили як корупціонери, так і професіонали, які просто не вписалися в рамки, повідомляє Обозреватель.

Головний задум реформи - запустити нову правоохоронну систему, яка працюватиме на благо українців. Для цього до Державного бюджету України закладали величезні гроші. Наприклад, 2018-го бюджет МВС склав 66 млрд грн. 2017-го сума була трохи меншою - 55 млрд грн. Також Україна активно користувалася підтримкою іноземних партнерів.

Патрульні Toyota Prius коштували країні 470 млн євро. У рамках "Кіотських домовленостей" Київ відмовився на користь Японії від грошей за викиди шкідливих речовин у повітря. Взамін Токіо передало МВС машини з гібридною силовою установкою. За час реформи Україна отримала понад 1 тис. авто.

Станом на середину 2018-го Нацполіція не їздила на 79 власних машинах через несправність, а ще 313 авто - розбили в аваріях.

Автор: obozrevatel.com
  Розбиті після аварій Тойоти
Розбиті після аварій Тойоти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка наїхали на Авакова

Проблем дуже багато

Згідно з даними Міністерства внутрішніх справ, 2017-го зареєстрували 495,8 тис. правопорушень. Найкримінальнішими стали міста Одеса, Дніпро, Харків і Запоріжжя.

У перші півроку 2018-го ситуація покращилася - 281,8 тис. злочинів. Водночас побільшало вбивств і хабарництва.

За даними соцопитувань Центру Розумкова, за грудень 2017-го Нацполіції довіряв кожен п'ятий українець. Патрульній поліції - близько 30%. За 2 роки баланс довіри/недовіри знизився на 23,5%.

Автор: obozrevatel.com
  Інфографіка реформи поліції
Інфографіка реформи поліції

У чому причина

Незважаючи на величезне фінансування, працівники відомства мають низькі зарплати. Поліцейський отримує 8 тис. грн. Зважаючи на постійний життєвий ризик і нестабільний робочий графік, більшість новобранців звільняються за кілька місяців.

На 1 січня 2018-го у поліції не вистачає 15.9 тис. працівників, що складає 13,6% загальної чисельності правоохоронців. У кожному регіоні недобір у кілька сотень людей.

Усі ці фактори створюють проблеми з професіоналізмом працівників поліції. Крім того, багато людей у 2015-2016-х. приходили на службу через моду на "селфі-поліцію".

Автор: obozrevatel.com
  Рейтинг довіри у порівнянні з попередніми роками опитування
Рейтинг довіри у порівнянні з попередніми роками опитування

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'яний водій тікав від патрульних і в'їхав в огорожу

За словами народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука, саме звільнення багатьох професіоналів і є основною проблемою поліції.

"Ключовий нюанс реформи саме у переатестації. Під час цієї перевірки, яку проводили Хатія Деканоїдзе і Мустафа Найєм, який зараз кричить, що він за все хороше і проти всього поганого, пройшли атестацію багато негідників. Наприклад, вбивця студента Ігоря Індила. А ось співробітників, які працювали "на землі", слідчих викинули. Викинули 90% нормальних людей. Як же може працювати система?" - сказав депутат.

Також причиною невдач поліції називають відсутність змін у корупційній системі.

Багато кримінальних справ не доведені до логічного завершення. Серед них перестрілка у Княжичах, замах на активістів Олега Михайлика і Віталія Устименка, вбивство Віталія Олешка з позивним "Сармат", підрив журналіста Павла Шеремета, смерть Катерини Гандзюк.

Розбиті після аварій Тойоти
Фото: obozrevatel.com
Розбиті після аварій Тойоти
Розбиті після аварій Тойоти
Інфографіка реформи поліції
Рейтинг довіри у порівнянні з попередніми роками опитування

Президент Петро Порошенко закликав політиків не піднімати свій рейтинг на темі вбивства активістки Катерини Гандзюк. Про це глава держави повідомив на зустрічі з обдарованою молоддю.

Зараз ви читаєте новину «"Атестацію пройшли багато негідників": чому оновлена поліція не в змозі розкрити найрезонансніші справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути