Ексклюзиви
неділя, 16 березня 2014 10:37
Ігор Мазур
Ігор Мазур
Член проводу УНА-УНСО, голова Київської організації партії з 1997 року

Путін хоче виставити українських націоналістів убивцями

14 березня Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу проти УНА-УНСО, Ігоря Мазура, Валерія Бобровича, Дмитра Корчинського, Андрія та Олега Тягнибока, Дмитра Яроша, Володимира Мамалиги та інших осіб. За словами представника СКР Володимира Маркіна ці люди створили "банду" і виступали проти федеральних сил на стороні чеченських сепаратистів в період з 1994-1995 року.

Ворог наступає і йому треба якось це юридично і в інший спосіб виправдати. Триває інформаційна війна. Не дивно, що люди, які завжди боролися з російською агресією зараз знову в "чорних списках". Я вже колись був, років 5 тому, коли була осетино-грузинська війна, в числі найбільших ворогів Росії. Тоді справу заводили на учасників конфлікту, хоча нас в Грузії і не було. Ми не встигли туди в'їхати — так все швидко пройшло. Але в Росії знайшли якісь документи, шеврони, форму, машину. Була показушна імітація: їх хлопчики з нашивками "Шевченко" сфотографувалися біля машини, а потім на тому ж місці її і спалили.

Зараз схожа ситуація. На Сашка Білого вішають, що він там вуха відрізав, катував когось. Це повна брехня. І те, що ми створили багато проблем на Кавказі, - теж брехня. В першу чергу ми були як "парламентарі": посланці від іншої держави, для того, щоб показати, що Росія веде неправильну, несправедливу війну.

Я приїхав у Чечню в 1995 році з Анатолієм Лупиносом (член УНА-УНСО - ред.) і іншими хлопцями. Наша головна мета була — охорона іноземних журналістів для забезпечення інформаційного прориву. В нас був прес-центр "Кавказ" і ми давали на світ і Україну свіжу інформацію про "коврові" бомбометання, використання голкових бомб, установок "Град" в умовах міста, використання хімічної зброї. Коврові бомбометання, це коли заходять кілька штурмовиків (чотири пари по два) і зносять квартал начисто. А мирне населення, як правило, ховалося в підвалах. Цих людей просто хоронили заживо. З них велика частина була росіян.

Коли ми таких зустрічали, вони всякими словами проклинали Єльцина. Зараз російська прокуратура об'єднує всіх постатей, які можливо на слуху. Коли в 2008 році вони відкрили справу по грузино-осетинській війни, то включили в список навіть Анатолія Лупиноса, який ще за 8 років до того помер і Юрія Шухевича, який осліп в таборах і вже 30 років сліпий. Це не завадило потрапити у список й тим, кого треба арештувати за участь у бойових діях.

Прокуратурі Росії дають замовлення і вона його виконує. Такі замовлення були у 2008, були і в період, коли Путін тільки прийшов до влади. Зараз нова атака на Україну, вже буквальна, і їм треба показати лідерів націоналістичних організацій, як якихось вбивць, а самі організації - як організовані злочинні угрупування. Для "москалів" будь-яка патріотична українська організація - це організоване злочинне угрупування. Зараз будь-які наші заяви про те, що ми були на Кавказі, є підставою відкривати проти нас справи.

Події в Чечні були 19 років тому. Тепер там Кадиров - президент. Він свого часу казав, що першого росіянина зарізав у 16 років. Тепер обіцяє свій батальйон кинути проти України. Але він для них є високою посадовою особою, здається навіть, герой Росії. А ми, які на свій страх і ризик через кордони Росії проникали, ризикуючи, що не доїдемо додому, тепер вороги.

Зараз нам треба готуватися до захисту нашої держави. А на їхній плювок відповідати плювком не варто. Ми - чоловіки. На неадекватні виступи заказних прокурорів Путіна і Кремля ми відповідати не збираємося. Я завжди стояв проти російського імперіалізму і буду стояти. Тим більше, коли ця імперія починає атаку на мою рідну землю.

 

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче виставити українських націоналістів убивцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути