Ексклюзиви
середа, 21 грудня 2016 19:26

Як не спалити хату на свята - поради рятувальника

Як не спалити хату на свята - поради рятувальника
Фото: 1001idea.infо

У період новорічних святкувань рятувальники заохочують людей берегти домівки від вогню та оберігати меблі від небезпечного інвентарю.

Як не спалити хату на свята Gazeta.ua розповідає в.о. начальника Головного управління надзвичайних ситуацій у Києві Валерій Борис.

"Загроза пожеж у новорічні свята зростає у декілька разів через те, що люди використовують петарди та хлопавки. Справжній головний біль пожежників хлопавки, петарди, бенгальські свічки. Через них спалахують ялинкові прикраси, вогонь перекидається на меблі та деталі інтер'єру. При чому люди потерпають не тільки від пожежі, а й від травм, які отримують при неправильному застосуванню феєрверків та піротехніки", - каже рятувальник.

Якщо у будинку багато декорацій зі свічками, папером, штучним снігом-ватою, поверхню можна обробити спеціальними розчинами, які захищають від спалахів.

"Відповідно до Правил пожежної безпеки в Україні прилади, різноманітні декорації, що можуть загорітись, мають оброблятися вогнезахисними сумішами. Для цього є спеціальні організації, які проводять такі роботи", - говорить Валерій Борис.

Петарди та іншу піротехніку з браком, який може викликати пожежі та травмувати людей, продають на стихійних ринках. Тому пожежник радить відмовитись від небезпечних покупок. А під час придбання у супермаркетах - перевіряти, чи не закінчився термін їх експлуатації.

"Петарди та феєрверки, які ви купите на стихійних ринках, у електричках чи підземках, можуть розірватися вже в момент підпалу, а як вона буде діяти в процесі спалювання порохової суміші - взагалі непередбачувано".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У грудні дім декорують в стилі старого золота

Купувати феєрверки за пожежними нормами дозволяється тільки в магазинах, які мають спеціальну сертифікацію.

"Переконайтеся, що до них є інструкція українською та російською мовами, роздивіться, чи не тріснув корпус виробу, чи не намок, чи немає на поверхні ракети сірого або чорного нальоту, чи не зламаний шнур, не зберігайте без упаковки. Петарда у будь-який момент може спалахнути від тертя. Не намагайтеся дізнатися, що у ній всередині", - говорить пожежник.

Запускати ракети дозволяється подалі від будівлі, тільки дорослим. Вчиняти відкритий вогонь факелами та феєрверками під час проведення масових новорічних заходів, а також у будинках небезпечно.

"Треба враховувати, що "снаряд" калібру 30 мм при влучному потраплянні здатний повністю знищити підприємство середніх розмірів або спалити квартиру. До будь-якого піротехнічного пристрою не можна підходити раніше, ніж за дві хвилини після закінчення його роботи, до багатозарядних ще довше. Якщо в пристрої закладено більше ніж 90 зарядів, купувати його не варто. Бо це вже професійне устаткування. Воно може стати вкрай небезпечним у невмілих руках, - каже рятувальник, та додає: ні в якому разі не спалюйте петарди в печі. Залийте їх водою на дві години, та винесіть зі звичайним сміттям".

Зараз ви читаєте новину «Як не спалити хату на свята - поради рятувальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути