вівторок, 19 грудня 2023 16:31

Який бойлер краще - "сухий" або "мокрий": пояснюємо про ТЕНи
Позиція
5

Купуючи бойлер ми набуваємо незамінного помічника, який дозволяє за короткий проміжок часу нагріти великий обсяг води. Але перш ніж зробити покупку, слід розібратися, який бойлер варто купити - з сухим або мокрим ТЕНом.

 

У чому відмінності сухого і мокрого ТЕНа

Спочатку всі бойлери мали тільки мокрий ТЕН, який контактував всередині бака з рідиною. ТЕН складається з металевої трубки, всередині якої поміщена спіраль, що нагріває трубку і воду в баці.

Також в бойлері був встановлений термостат, завдяки якому вода нагрівається до заданої температури, а після цього відключалася робота ТЕНа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мороз не завадить: як правильно провітрити помешкання взимку

Значно відрізняється сухий ТЕН в бойлері, оскільки він не контактує з рідиною і знаходиться в спеціальній металевій колбі. Залежно від обраної моделі всередині колби може розташовуватися як масло, так і кварцовий пісок. Тому, сухий ТЕН спочатку нагрівається, потім передає тепло середовищу, колбі й воді.

Чому варто віддати перевагу сухому ТЕНу

Спочатку слід розібратися, для якої води призначені сухий і мокрий ТЕНи. Так мокрий ТЕН буде відмінно і довго працювати, якщо жорсткість води невисока, в іншому випадку експерти рекомендують віддати перевагу сухим ТЕНам.

Варто відзначити, що під час підігріву води на мокрому ТЕНі може утворитися накип, що призводить до його поломки, а завдяки тому, що сухий ТЕН знаходиться в колбі на його працездатність нічого не впливає.

Також слід розібратися, що означає сухий ТЕН в бойлері, оскільки колба сухого ТЕНа має велику площу, вона не нагрівається сильно і має захисний шар, тому утворення накипу відбувається набагато довше.

Порівняння ТЕНів

Є різні види ТЕНів для водонагрівачів - мокрі й сухі, зараз ми поговоримо про їх переваги.

Відмінності мокрого ТЕНа

1. Мокрий ТЕН можна легко витягнути з бака і почистити, таку процедуру слід робити один раз на 3-6 місяців або хоча б 1 раз на рік.

2. Такий ТЕН забезпечує швидкий нагрів води та завдяки низькій інерційності можна легко і просто регулювати температуру води.

3. Такий бойлер для дому має більш доступну вартість тому, що його конструкція більш проста.

Відмінності сухого ТЕНа

1. Сухий ТЕН вимагає чищення 1 раз в 5 років, завдяки чому можна користуватися агрегатом не відволікаючись на його чистку і відновлення.

2. Такі ТЕНи мають тривалий термін експлуатації завдяки відсутності контакту з водою.

3. На поверхні колби дуже повільно з'являється наліт, оскільки вона має більш низьку температуру.

4. Відсутня ймовірність отримання удару струмом тому, що кожух має діелектричні властивості.

Якому ТЕНу віддати перевагу

Складно сказати, якому ТЕНу варто віддати перевагу, оскільки мокрий ТЕН відмінно буде працювати, якщо вода має низьку жорсткість, а також буде відрізнятися тривалим терміном експлуатації. Сухий ТЕН стане незамінним помічником для людей, що мають воду з високим рівнем жорсткості, завдяки чому зможуть також насолоджуватися якісною роботою приладу і відсутністю профілактичних ремонтів.

 

Низька температура в оселі впливає на якість сну. Найскладніше зігрітися, коли опалення зникає повністю.

Але провести ніч відносно комфортно і виспатися цілком реально, якщо дотримуватися певних правил. У цьому впевнений британський експерт зі сну. Він дав декілька порад, як зігрітися вночі без опалення.

Зараз ви читаєте новину «Який бойлер краще - "сухий" або "мокрий": пояснюємо про ТЕНи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути