вівторок, 20 грудня 2016 15:48

Як за 100 років змінились ялинкові прикраси в Україні

Як за 100 років змінились ялинкові прикраси в Україні
Фото: ya2016.com

Декорування ялинок до Нового року у Києві змінюється з плином часу та є відповіддю на політику та економіку. Наприклад, у часи комунізму, люди прикрашали зелене дерево портретами вождів пролетаріату, а в період відлиги чіпляли фігурки героїв з мультфільмів - саме в цей час художня мультиплікація активно розвивалася, а люди різного віку дивились її по телевізору.

Про етапи трансформації стилю ялинкових прикрас розповіла Gazeta.ua під час виставки "Новий рік за сто років" її куратор Зоя Звиняцьківська.

Герої різдвяних вертепів

У 1890 році на ялинках киян висіли іграшки, створені на біблійні мотиви - солодка різдвяна випічка та янголи.

"Під кінець 19-го століття на новорічні ялинки вішали здебільшого пряники та інші ласощі. Популярними були ялинкові іграшки на біблейські мотиви - саморобні паперові, дерев'яні або ватні немовлята, янголята, сурми. Подекуди зустрічаються зірочки з фольги німецького виробництва".

Червоні зірки та собаки-санітари

У період з 1920 - першої половини 1930 років у Києві та інших містах України відмовились від святкування Нового року. Однак приблизно у 1935 році відбулося відновлення святкування Нового року і ялинку почали прикрашати згідно зі стандартами комуністичної ідеології.

"Ідеологічно правильними прикрасами вважалися портрети вождів, червоні зірки, іграшки з зображеннями собак-санітарів, полярників та літальних апаратів-дирижаблів. Найбідніші родини самі виготовляють ялинкові іграшки, вирізають сніжинки, та роблять прикраси з яєчної шкаралупи, загорнуті у фольгу. У продаж надходять прикраси з пресованої фольги.

Годинники з "Карнавальної ночі"

Після війни у 1946 році на ялинки почали вішати невеликі годинники та овочі. Цінною на ялинці є гірлянда зі скла - символ технічних досягнень тих часів.

"Після війни Новий рік починають святкувати з особливим розмахом. А на ялинках з'являються іграшки з артистами цирку, героями поеми "Руслан та Людмила", білочок, півників та різноманітні овочі. В епоху дефіциту на новорічну ялинку повертаються їстівні прикраси, цукерки та мандарини стають показником статків. Особливо модною є гірлянда зі скла. У 50-ті роки, після виходу фільму "Карнавальна ніч", популярності набувають прикраси-годиннички".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У грудні дім декорують в стилі старого золота

Кульки з Юрієм Гагаріним

Портрети з зображенням першого космонавта Юрія Гагаріна є особливістю ялинок на початку 60-тих. Згодом в умовах радянського "дефіциту" люди купують електричні гірлянди.

"Мрія про те, щоб стати космонавтом, була популярною серед чоловіків. Кульки з портретом Гагаріна, скляні ракети і космонавти вішали на ялинки. У продаж надходять електрогірлянди, кульки з виїмкою та металізований дощик. У 70-тих поширення набувають фігурки мультиплікаційних героїв - діда морозі і снігурки, будиночків і сніговиків. У 80-тих у виробництво запускають дзвіночки і ліхтарики."

Кульки одного кольору з пластику

Після розпаду Радянського Союзу кияни вдаються до мінімалізму. Відмовляються від іграшок з комуністичною тематикою, та вішають однотипні, проте нейтральні за настроєм кульки.

"Уже у 1992 році люди починають активно відмовлятися від радянських іграшок. Ялинки прикрашають дешевими пластиковими кульками одного кольору. З'являються також кольорові електричні гірлянди".

Хенд-мейд іграшки з тканини

У 2000 році до власників столичних ялинок прийшли Санта-Клауси - закордонні відповідники Святого Миколая. Поруч з християнськими героями люди чіпляють кульки з неприйнятними у церкві персонажами гороскопів.

"У новорічну моду входять китайські прикраси в американському стилі, які у США вішають на Різдво - золоті дзвіночки, та банти. Широко використовуються іграшки хенд-мейд, Санта-Клаус та дуже пишний дощик. На піку популярності ялинкові кульки із персонажами китайського гороскопу та зимовими пейзажами".

Прозорі кульки та хенд-мейд тваринки

"У 2016 році у моду повернувся мінімалізм, прозорі іграшки та бронзовий колір. На новорічні ялинки повертаються хенд-мейд іграшки стриманих кольорів".

19-го грудня – у День святого Миколая на Софійській площі у Києві засвітили головну новорічну ялинку. Ялинці 86 років. Заввишки вона – 26 м. На метр вища, ніж минулорічна. Діаметр стовбура – 52 см. Прикрасили її яворівськими "забавками". Це іграшки, виготовлені з осики. На ялинці розмістили 42 тис. ліхтариків.
Зараз ви читаєте новину «Як за 100 років змінились ялинкові прикраси в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути