Ексклюзиви
субота, 09 вересня 2023 10:15

Як очистити ватяну ковдру вдома. Покрокова інструкція

Як очистити ватяну ковдру вдома. Покрокова інструкція
Поради, як випрати ватяну ковдру Фото: ideas-center

Ватні ковдри щороку потребують чищення. Найкраще це зробити влітку.

Прати їх не можна, а тому якщо немає можливості здати у хімчистку, це можна зробити самому. Легше потрібно докласти добрих зусиль і терпіння, пише Gazeta.ua.

Як очистити, щоб не зіпсувати ковдру

Не замочуйте, щоб наповнювач не збився. Тому прання цієї речі швидше нагадуватиме чищення.

В тазик налийте теплої води. Візьміть господарське мило або пральний порошок, плямовивідник, поролонову губку і щітку середньої жорсткості.

Спершу позбудьтес пилу та дрібних засмічень, які могли залишитися на поверхні ковдри. Для цього потрібно ретельно вибити ковдру.

Далі потрібно розкласти ковдру на горизонтальній поверхні, наприклад, на чистій підлозі. Розчинити у теплій воді пральний порошок або стружку мила, добре перемішати. При цьому варто проконтролювати, щоб миючий засіб точно добре розчинився і у воді не залишилося нерозчинених залишків порошку чи мила. Адже потім такі залишки буде важко вимити з ковдри.

Спочатку відчистіть помітні плями. Змочіть щітку або губку в розчині та пройдіться по поверхні ковдри. Якщо деякі плями стійкі й мильний розчин не може їх вивести, скористайтеся плямовивідником. Перед тим перевірте, як він діє на матеріал ковдри на невеликій ділянці тканини. Далі наносьте засіб за допомогою ватного диска.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наскільки часто треба прати банні рушники: відповідь здивувала

Коли закінчите чищення, сполосніть поверхню ковдри чистою водою. Для цього потрібно набрати у тазик чистої води. Далі промокніть поверхню ковдри за допомогою губки. Потрібно буде повторювати це до тих пір, поки не переконаєтеся, що на поверхні тканини не залишилося миючого засобу.

При цьому не варто віджимати ковдру, адже є ризик, що більше вологи потрапить всередину і наповнювач зіб'ється.

Ковдри, пледи та подушки треба обов'язково прати. Найлегше скористатися послугами хімчистки, але якщо хочеться заощадити, провести процедуру можна самостійно. Для цього треба набрати у ванні теплу воду, розвести пральний порошок там, а потім опустити в розчин, що вийшов, ковдру на кілька годин. За цей час матеріал стане важким, оскільки вбере рідину, а значить, піднімати його не варто.

Досвідчені господині рекомендують почати топтати ковдру ногами прямо у ванні близько 20 хв. Якщо ковдра дуже забруднена, то пару разів доведеться злити брудну воду і набрати її знову.

Зараз ви читаєте новину «Як очистити ватяну ковдру вдома. Покрокова інструкція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути