пʼятниця, 01 лютого 2019 12:06

Знайшли рукопис про віщуна, який очолював англійське військо

Знайшли рукопис про віщуна, який очолював англійське військо
Історики знайшли сім фрагментів пергаменту всередині однієї з книг французького вченого XV століття. Текст - написаний від руки давньофранцузькою мовою. Фото: The Guardian

В архіві центральної бібліотеки Брістоля, в Англії виявили рукопис XIII століття. В ньому міститься невідома версія розповіді про англійського короля Артура і віщуна Мерліна.

Історики знайшли сім фрагментів пергаменту всередині однієї з книг французького вченого XV століття. Текст - написаний від руки давньофранцузькою мовою, передає The Guardian.

В рукописах йдеться про битву, під час якої Мерлін надихнув війська Артура промовою і очолив атаку. Він ніс прапор лицаря Круглого столу сера Кея із зображенням дракона, що видихає справжнє полум'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли погріб, у якому зберігали найкращі єгипетські вина

Науковці вважають, що рукопис є версією Estoire de Merlin "Історії Мерліна". Історія може бути частиною циклу лицарських романів "Ланселот-Грааль" або "Вульгата". Він відрізняється від інших подібних текстів незначними деталями. Зокрема, включаючи імена воєначальників, командувачів війська короля Артура.

У виявленому тексті не було вказано, що король Клаудас, ворог Артура і Мерліна, під час битви був поранений в стегно.

За словами фахівців, рукопис може бути тією версією "Вульгати", яку англійський письменник сер Томас Мелорі використовував, як джерело для своєї книги "Смерть Артура".

В Івано-Франківську започаткували громадський рух із відновлення історичної спадщини "Франківськ, який треба берегти". Його ініціювала громадська активістка Марія Козакевич.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рукопис про віщуна, який очолював англійське військо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути