Ексклюзиви
середа, 01 грудня 2021 08:05

За незалежну Україну проголосували в усіх областях. У Донецькій найбільше

1 грудня 1991-го відбувся всеукраїнський референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності України, який прийняла Верховна Рада 24 серпня того ж року. Участь у голосуванні взяли 31 млн 891 тис. 742 особи.

У бюлетені було лише одне питання: "Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?". Схвально на нього відповіли 90,32% людей, які прийшли на дільниці. Паралельно громадяни обирали першого президента країни. Ним став Леонід Кравчук за якого проголосували 61,59% виборців. Друге місце тоді зайняв В'ячеслав Чорновіл.

Автор: rada.gov.ua
  У бюлетені на референдумі в 1991 році було тільки одне питання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?"
У бюлетені на референдумі в 1991 році було тільки одне питання: "Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?"

За Акт проголошення незалежності парламент проголосував, бо 19 серпня 1991 року в СРСР відбулася спроба державного перевороту, яка в історії відома як "Серпневий путч". Тоді самопроголошений Державний комітет із надзвичайного стану намагався усунути від влади главу Радянського Союзу Михайла Горбачова. Українські парламентарії порахували цю ситуацію небезпечною для майбутнього нашої держави.

"Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла над Україною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної держави – України", - йшлося у прийнятому Акту.

Автор: Getty Images
  Леонід Кравчук (посередині) став першим президентом незалежної України
Леонід Кравчук (посередині) став першим президентом незалежної України

Після цього голосування в Україні почалася агітаційна кампанія за власну державу. Активну участь у ній взяла партія "Народний рух України". Її активісти розповсюджували газети, брошури та листівки на підтримку незалежності.

"Ключовою ідеєю багатьох листівок була розповідь про багатства України та її вклад в економіку СРСР. Що хтось там в Москві нашу ковбасу їсть. Тобто, вміст холодильника був експлуатований, в хорошому сенсі, по повній програмі. І це спрацювало", - розповідав в інтерв'ю "Радіо Свобода" тодішній депутат Верховної Ради Володимир Філенко.

Акт проголошення незалежності України підтримали мешканці усіх областей. На Донеччині та Луганщині за вільну державу проголосували 76,73 та 80,65% виборців відповідно. У Криму за створення окремої країни віддали голоси 67,5% людей, які прийшли на дільниці.

Автор: Getty Images
  За незалежну Україну проголосували понад 90% людей, які прийшли на виборчі дільниці 1 грудня 1991 року
За незалежну Україну проголосували понад 90% людей, які прийшли на виборчі дільниці 1 грудня 1991 року

Лідером за кількістю людей, які прийшли на дільниці, стала Донецька область. Там проголосували понад 2,9 млн осіб. Майже 2,5 млн підтримали незалежність України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили офіційні символи глави держави

"Десь третина з тих 90 відсотків голосували "за", бо щиро бажали здобути незалежну державу. Ще третина, бо думали, що "Україна вже завтра заживе, як Швейцарія", а ще третина звикли голосувати так, як каже влада", - згадував референдум дипломат Юрій Щербак.

Автор: Укрінформ
  Референдум пройшов в усіх областях України. Й усюди більшість виборців проголосували за незалежну державу
Референдум пройшов в усіх областях України. Й усюди більшість виборців проголосували за незалежну державу

Після референдуму Україну, як незалежну державу, почали визнавати у світі. Серед перших це зробили Польща, Канада, Угорщина, США.

5 грудня 1994-го Україна, США, Росія і Велика Британія уклали міжнародну угоду - Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної збро́ї. Документ у Будапешті підписали президент України Леонід Кучма, президент США Білл Клінтон, президент Російської Федерації Борис Єльцин і прем'єр-міністр Великої Британії Джон Мейджор.

Договір зобов'язував держави, які його підписали, поважати незалежність України та її кордони. Попри це у 2014 році Росія порушила угоду та почала збройну агресію проти нашої держави. Анексувала Крим та окупувала частину Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «За незалежну Україну проголосували в усіх областях. У Донецькій найбільше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути