субота, 18 листопада 2017 04:20

За два тижні на шахті імені Засядька сталося три масштабні аварії

За два тижні на шахті імені Засядька сталося три масштабні аварії
Шахта імені Засядька. Фото: Вікіпедія

18 листопада 2007 року о 3.11 ночі на горизонті 1078 метрів на шахті імені Засядька в Донецькій області стався вибух метано-повітряної суміші. Всього на шахті знаходилося 457 чоловік. 357 із них піднято на поверхню живими. Офіційно визнана загибель 101 гірника на шахті ім. Засядька в Донецьку. Вибух на Засядька став найбільшим в історії України.

Шахта ім. Засядька, фактичним власником якої був депутат багатьох скликань Юхим Звягільський, є однією з найприбутковіших в Україні та найнебезпечніших через велику концентрацію метану в породі. Попри те, що на підприємстві увесь час здійснюють необхідні профілактичні роботи, а метан постійно відкачують і навіть використовують для обігріву будинків, нещасні випадки із вибухами газу чи його небезпечними викидами не рідкісні для підприємства.Донецької та Луганської областей. Локалізувати пожежу і знизити температуру і концентрацію метану в лаві, щоб дістати звідти тіла загиблих, вдалося лише надвечір. На момент вибуху в шахті знаходилося 457 осіб, 357 гірників було виведено на поверхню, з них 28 були доставлені в лікарні. Більшість постраждали від отруєння чадним газом. До 23 листопада були виявлені й підняті на поверхню тіла 89 гірників, 11 зниклих без вісти шахтарів визнано загиблими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По 300 тис. гривень отримають з держбюджету сім"ї загиблих шахтарів

Після аварії у листопаді на шахті трапилося ще дві. 1 грудня о 5.55 на горизонті 1078 м в 13-ій східній лаві цієї ж шахти відбувся другий вибух, на момент якого на ділянці працювали 63 гірники. Всього в шахті працювало 385 гірників, вони були виведені на поверхню. По медичну допомогу звернулося 56 гірників, з них госпіталізовано 50. 2 грудня о 21.20 на аварійній ділянці шахти відбувся третій вибух метано-повітряної суміші, внаслідок чого загинуло 5 гірників, ще 66 госпіталізовано. Всього в результаті першого і третього вибухів загинуло 106 гірників. На лікуванні після трьох вибухів знаходяться 156 шахтарів. Держгірпромнагляд зупинив роботу на шахті ім. Засядька до оприлюднення офіційних причин трьох аварій. Через кілька днів роботу відновили.

З 1997 по 2007 роки на шахті сталося шість аварій зі смертельними випадками, остання з яких трапилася у вересні 2006 року, коли через викид газу в забої на глибині 1078 метрів задихнулися 13 шахтарів. Аварія 2007 трапилася на тій же ділянці і стала першою за кількість жертв у останньому десятилітті. На другому місті вибух на шахті ім. Баракова, що стався у березні 2000 року і забрав 81 людське життя.

Зараз ви читаєте новину «За два тижні на шахті імені Засядька сталося три масштабні аварії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути