Ексклюзиви
неділя, 09 серпня 2020 08:20

Вибух атомної бомби оглушив людей

Вибух атомної бомби оглушив людей
Бомба "Fat Man" ("Товстун") була плутонієвою, масою 4,5 т. Фото U.S. Department of Defense

Екіпаж американського літака-носія 9 серпня 1945-го в 11:02 скинув атомну бомбу "Fat Man" ("Товстун") масою 4,5 т. на японське місто Наґасакі. Бомба вибухнула високо над промисловою долиною, між сталеливарними і збройними виробництвами та торпедним заводом.

Наприкінці Другої світової американський президент Гаррі Трумен віддав наказ кинути атомну бомбу на Японію, щоб та відмовилася від війни. Спочатку атакували Хіросіму. 6 серпня 1945-го на Хіросіму американський бомбардувальник B-29 "Енола Гей" під керуванням полковника Пола Тіббетса скинув уранову бомбу "Малюк". Від вибуху загинули від 70 до 100 тис. людей. Від міста залишилися самі розвалини. "Малюк" не переконав японський уряд капітулювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям не повідомили про забруднення радіацією

Місто Наґасакі розташоване на заході острова Кюсю в Японії. Мало важливе військове значення через безліч суднобудівних, збройних і сталеливарних заводів. Туди скинули другу бомбу — "Товстуна". Вбито і пропало безвісти понад 73 тис. осіб, пізніше від опромінення та поранень померло ще 35 тис. осіб.

Більше 50% постраждалих були вражені опіками, до 30% отримали пошкодження від ударної хвилі, 20% зазнали дії радіації. Пожежі знищили більшу частину житлових будівель. Будинки освітило так, ніби загорілися сотні сонць, людей оглушив гуркіт. Ударна й теплова хвилі руйнували бетонні та спалювали дерев'яні житла.

Це було перше в світі використання ядерної зброї під час воєнних дій. Японія капітулювала у вересні.

Першу атомну бомбу "Пристрій" підірвали в США в штаті Нью-Мексико 16 липня 1945 року. Про випробування і його наслідки людей не повідомляли.

Зараз ви читаєте новину «Вибух атомної бомби оглушив людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути