пʼятниця, 23 грудня 2011 19:07

Вояки УПА власноруч виготовляли гранати - науковець

Вояки УПА власноруч виготовляли гранати - науковець

Історик Ігор Марчук із Рівного знайшов в архівах СБУ докази виробництва Українською повстанською армією власної зброї на Рівненщині. Повстанці виготовляли гранати "комарівки".

"У серпні 1943 року на території південної військової округи УПА, якою командував "Еней", стали до роботи майстерні з ремонту зброї. На Здолбунівщині найвідомішою була майстерня майстра Парфенюка, якого називали Комарем. Вона знаходилася в лісі поблизу села Дермень Другий, - пояснив Gazeta.ua дослідник. – Він виготовляв гранати. Ймовірно, використовував для цього мінометні міни".

Науковець в архіві СБУ в столиці знайшов спогади вояка УПА Андрощука, який мав псевдо "Вороний". Він їх написав у підпіллі взимку 1947-48 рр.

"Напевно, кожен бачив повстанську гранату, так звану "комарівку" його ж таки конструкції. А зроблена вона була зі стрільна від міномета 65 мм. Спереду до запалу дороблено спеціальний безпечник (подібно, як у звичайній гранаті), із задньої сторони крильця віднято. Старанно обточено на токарському станку і дороблено подвійну дерев'яну ручку так, що одна в другу всувалася. Перед вжиттям гранати витягаєте безпечник. А з другої сторони розтягаєте ручку, яка стає на 30 см довга і граната готова до кидання", -  цитує спогади Ігор Марчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Проблеми мов, УПА — вже не такі ефективні інструменти, як колись"

У майстерні Комаря працювалло ще четверо слюсарів. Зброярню в лютому 1944 року викрили співробітники "Смєршу". Майстра під час втечі застрелили.

"Раніше вважалося, що зброю вояки УПА здобували в бою, направляли й лагодили. Тепер у нас є документальне підтвердження того, що повстанці власноруч виготовляли гранати. Переконаний, що майстерня Комара була не єдиною", - додав науковець.

Зараз ви читаєте новину «Вояки УПА власноруч виготовляли гранати - науковець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути