четвер, 22 жовтня 2015 12:00

Усередині мумії вчені знайшли вісім крокодилячих голів

Усередині мумії вчені знайшли вісім крокодилячих голів
Фото: Alan Seabright/Manchester Museum

Співробітники університету Манчестера на комп'ютерному томографі дослідили мумію нільського крокодила, занесену в каталог під номером 12008.

Несподівано томографія показала, що всередині загорнутої в лляну тканину мумії не тіло одного крокодила, а вісім крокодилячих голів, закріплених на палиці, встановленій у рот першого черепа, який видно зовні. Майстерний бальзамувальник з'єднав черепи юних крокодилів і надав мумії форму тіла крокодила.

Дослідженню єгипетських мумій тварин присвячений проект "Ancient Egyptian Animal Bio Bank Project" Манчестерського університету. Його учасникам уже давно відомо, що тільки третина мумій містить рештки лише однієї тварини. Багато з них, як-от мумія крокодила 12008, включають фрагменти тіл декількох тварин. А є й такі, де зовсім немає кісток. Вони заповнені піском, очеретом, деревом, землею, пір'ям або яєчною шкаралупою.

Геометричний орнамент на бинтах і штучні очі мумії 12008 свідчать, що її виготовили між 30 роком до н.е. і 395 роком н.е., коли муміфікація жертовних тварин сягнула піку популярності. Мумії крокодилів присвячували зазвичай богові Собеку. У музей Манчестера експонат 1900 року передала вдова колекціонера Макса Робіноу (Max Emil Robinow).

Зараз ви читаєте новину «Усередині мумії вчені знайшли вісім крокодилячих голів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути