четвер, 01 жовтня 2020 08:21

У Запоріжжі почали випускати автомобіль за зразком Fiat

У Запоріжжі почали випускати автомобіль за зразком Fiat
"ЗАЗ-965" показали на міжнародній виставці у Загребі, Хорватія? 1961-го. Фото https://vseua.info

Перший серійний народний автомобіль "Запорожець" або "ЗАЗ-965" зійшов з конвеєра Запорізькому автомобілебудівному заводі "Комунар" 1 жовтня 1960-го. В продаж перша партія надійшла за два місяці.

Ціну на машину встановили в розмірі 1800 руб. Жартували, що "Запорожець" коштує тисячу пляшок горілки. Пляшка коштувала 1 р. 80 коп. Інженер, який в середньому заробляв 150 рублів в місяць, збирав на це авто більше року. Проте ціна на "Волгу" була втричі вищою - 5100 руб, ще й треба стояти кілька років в черзі на купівлю.

У середині 1950-х Політбюро ухвалило постанову про створення радянської мікролітражки. За зразок взяли італійський Fiat-600. Генсек Микита Хрущов доручив розробку конструкторам запорізького "Комунару". "Автомобіль потрібний легкий, економний, маневрений і доступний трудящим масам" - дав вказівку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почали будівництво автозаводу

Автомобіль добре сприймався покупцями. Його хвалили як "всюдихід" на сільських дорогах. Навіть застрягши в болоті або снігу, дві людини могли легко "витягнути" автомобіль, який важив всього 665 кг. Серед недоліків ЗАЗу залишалися висока гучність двигуна і погана звукоізоляція салону. Також - розташування бензинового бака в передній частині. Зате "брав" бензину небагато – всього 7,3 літра на 100 км.

Випускали "ЗАЗ-965" до 1963-го. Наступні моделі ЗАЗ-966 через великі повітрозбірники називали "вухатими".

Перший камінь під новобудову заводу "Фольксваген" 26 травня 1938 року в місті Вольфсбург Адольф заклав Гітлер. Його вважають ідейним творцем автомобіля.

Зараз ви читаєте новину «У Запоріжжі почали випускати автомобіль за зразком Fiat». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути