Ексклюзиви
неділя, 24 вересня 2023 05:32

В небо піднявся перший дирижабль

В небо піднявся перший дирижабль
Жиффар розробив проект дирижабля з паровим двигуном, а потім побудував цей аеростат. Фото: http://alternathistory.com

Французький винахідник Анрі Жиффар 24 вересня 1852-го здійснив перший політ на дирижаблі з паровим двигуном. Він зумів піднятись на висоту 1,8 м.

Анрі Жиффар (1825-1882) працював на залізничному транспорті, отримав глибокі технічні знання. 1851-го він розробив проект дирижабля з паровим двигуном, а потім, за допомогою друзів, побудував цей аеростат. Анрі Жиффар запозичив ідеї створення конструкції літального апарата у француза Меньє.

Дирижабль мав оболонку довгастої форми з загостреними кінцями. Довжина оболонки 44 м, максимальний діаметр 12 м, обсяг 2,5 тис. м. куб. Вона заповнювалася газом.

Знизу розміщалась невелика відкрита платформа з перилами. Тут було місце для повітроплавця, органи управління і паровий двигун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 днів польоту: вперше на дирижаблі облетіли світ

Перший публічний політ Жиффар зробив з паризького іподрому. Коли вітер стихав, апарат міг рухатися в поперечних напрямках. При безвітрі власна швидкість дирижабля становила до 11 км/год.

Політ тривав близько трьох годин. Пролетівши 27 км, Жиффар загасив вогонь в топці і приземлився біля селища Трапп (на південний захід від Версаля). Дирижабль Жиффара не годився для справжніх повітряних перевезень. Однак конструктору вдалося на практиці показати, що подібна схема працездатна.

Наступний технологічний прорив відбувся 1884-го. Тоді здійснили перший повністю керований вільний політ на французькому військовому дирижаблі з електричним двигуном La France.

Британський дирижабль R101, який виконував рейс в Індію, врізався в пагорб на території Франції 5 жовтня 1930-го. Загинули 48 із 54 пасажирів та членів екіпажу. Це найбільша на той час катастрофа в повітрі.

Після катастрофи всі роботи з пасажирських дирижаблів в Великобританії були припинені. Британці не вірили, що подорожі повітряним кораблем безпечні і надійні.

Зараз ви читаєте новину «В небо піднявся перший дирижабль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути