середа, 26 лютого 2020 09:34

У лісі знайшли срібні гроші часів Київської Русі

У лісі знайшли срібні гроші часів Київської Русі
Показали срібні гривні новгородського типу Фото: sts.sumy.ua

Сумському краєзнавчому музею подарували 5 давньоруських срібних гривень. У ХII ст. на них можна було придбати цілий хутір із 5 або 6 хат.

Скарби знайшли у лісі на Тростянеччині Роман Бобков і Сергій Гуцан. Вони лежали майже на поверхні землі, що не здивувало музейників, адже колись Сумщина була своєрідним перехрестям торговельних і військових шляхів. Востаннє подібні артефакти знаходили в регіоні 1910-го. Кожна зі знахідок має позначки майстрів-ливарників, повідомляє СТС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи натрапили на скарб з унікальними золотими монетами

"Скарб складається з 5 пальчикоподібних за формою гривень, які належать до гривень так званого новгородського типу. Вони мають дещо іншу форму, ніж київського або чернігівського типу. Призначалися для обслуговування торговельних операцій. Причому, вони застосовувалися у безмонетний період. А взагалі гривня – це дуже багатогранне поняття, оскільки вона використовувалася у значенні міри для лічби, міри для визначення ваг", – розповідає директор Сумського обласного краєзнавчого музею Владислав Терентьєв.

Нині їх зможуть побачити в музеї усі відвідувачі.

У білоруському місті Гродно археолог Іван Спірін знайшов підвісну печатку з XI століття. Такі свинцеві печатки на шнурках чіпляли до документів. Цю виявили на території Нового замку. Знахідка може належати київському князю Володимиру Мономаху. Він був батьком гродненської княгині Агафії.

Зараз ви читаєте новину «У лісі знайшли срібні гроші часів Київської Русі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути