вівторок, 14 травня 2013 19:13

У Давньому Римі мертвих рабів могли просто викинути на смітник

У Давньому Римі мертвих рабів могли просто викинути на смітник
Реконструкція будівель у Поджо. Фото: polit.ru

Професор археології Ентоні Так (Anthony Tuck) на щорічній науковій конференції, що відбулася в цьому році конференції в Сіетл,і представив несподіване відкриття, зроблене в етруську місті Поджо (900-550 рр. до н.е.), за 25 кілометрах на південь від сучасної Сієни. Там були виявлені залишки багатьох аристократичних будинків, а також велика майстерня середини 7 ст. н. е. довжиною більше 45 м., тобто значно більших розмірів, ніж відомі в грецькому світі того часу.

І хоча на розкопаній ділянці не було виявлено керамічних печей, імовірно, місто було центром гончарного виробництва. Розкопки проводилися ще в 2006 році, але їхні результати досі не опубліковані повністю. За словами Така, серед кісток тварин були виявлені кістки одного або декількох немовлят. Це повідомлення набуло великого розголосус у науковому середовищі і в науково-популярних ЗМІ, а з них перекочувало в жовту пресу. Кілька азіатських видань, таких як, наприклад, "Web India" опублікували статті з помітними заголовками "Римляни могли викинути в сміття останки мертвих дітей".

Відповідаючи на це, Ентоні Так заявив: "Коли ми зіштовхуємося з такими негуманними, на наш погляд, проявами, говорить нам більше про себе, ніж про перинатальну смерть в стародавній Італії". На думку археологів, до стародавніх суспільств не можна підходити з сучасними морально-етичними критеріями. Для античності раб - всього лише знаряддя, що розмовляє, і цілком природно, що і трупи рабів і трупи їхніх померлих дітей не погребали в могилах, а могли опинитися серед сміття і покидьків. Над ними не здійснювалися похоронні ритуали, як належало після смерті вільним громадянам.

Зараз ви читаєте новину «У Давньому Римі мертвих рабів могли просто викинути на смітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути