Ексклюзиви
субота, 12 жовтня 2019 09:00

Український журналіст розповів, що сталося із вбивцями Стуса
5

Кіпіані разом із редакторами видавництва “Віват” працював над книгою 6 місяців
Фото: Gazeta.ua
Кіпіані разом із редакторами видавництва “Віват” працював над книгою 6 місяців
Кіпіані разом із редакторами видавництва “Віват” працював над книгою 6 місяців
Кіпіані разом із редакторами видавництва “Віват” працював над книгою 6 місяців
Кіпіані разом із редакторами видавництва “Віват” працював над книгою 6 місяців

Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані на Черкаському книжковому фестивалі презентував книгу "Справа Василя Стуса". Послухати автора зібралося близько 250 людей.

"Переконаний, що Стус має бути знаний і шанований у суспільстві. Не можу оцінити масштаби його як поета. Але пересвідчився, що також був великим українцем. Достатньо почитати, як він спілкувався з людьми, які його вбивали. Це висока громадянська чиста постава. Я був проти героїзації, але Стус виступає як ідеальна людина. У сенсі боротьби, його ставлення до радянської дійсності, яку він називав найгіршим і найсильнішим на той час словом - фашистською. Путінська Росія - це такий самий чорний ворог, як для Стуса була радянська система. Не треба думати, що зможемо знайти з ворогом спільну мову і що у нас є спільне майбутнє. З ворогом майбутнього не буває - або ми його, або він нас. Стус виграв у бою. Бо в 90-му році тоді ще радянська влада повністю реабілітувала Стуса, визнавши, що фактично справа є нікчемною", - розповідає автор.

Кіпіані разом із редакторами видавництва "Віват" працював над книгою 6 місяців. У ній зібрав і описав судові процеси радянської влади проти поета. Для цього прочитав 6 томів кримінальної справи українського поета.

"Вороги Стуса і України досі є. Але поки ніхто не поніс і не понесе жодного покарання за убивство Василя Стуса чи Юрія Литвина, чи Валерія Марченка і багатьох інших. Вони не народили дітей, не написали книжки, тобто убивство так чи інакше відбулося персоніфіковано. КДБ - це не анонімна структура. Є прізвища судів, слідчих. Люди, які карали Стуса, живі. Не засуджені - ні морально, ні юридично. Це означає, що Україна ще не є нормальною країною. Ми не захищаємо себе. Судя і прокурор, які його судили, мають персональну пенсію і живуть прекрасно. Ось чому ми не Литва і не Польща. Тому що вони засудили свій комунізм, який був набагато людянішим. Ми не робимо висновків", - продовжує Кіпіані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перебудовані на забуття: на книжковому фестивалі влаштують історичні дискусії

Журналіст розповів, що окрім пересічних українців, книгу купили 4-5 депутатів, кілька членів уряду та один голова обласної адміністрації. Додає, що це приватна дія, тому можливо серед чиновників таких людей значно більше. Уточнює, що усі, хто придбали видання, об'єднані однією політичною силою. Якою - не каже.

Більше 500 людей відвідали відкриття третього Черкаського книжкового фестивалю "Перехрестя культур". Захід розпочався о 16:00 в приміщенні філармонії й триватиме протягом 11, 12 й 13 жовтня. Цьогоріч на захід приїхали 53 видавництва з усієї України.

Зараз ви читаєте новину «Український журналіст розповів, що сталося із вбивцями Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути