Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 11:56

Український авіаконструктор розробив винищувач у в'язниці

Український авіаконструктор розробив винищувач у в'язниці
Дмитро Григорович розробляв перші у світі гідроплани. Фото: "Википедия"

25 січня у 1883 р. у Києві народився український авіаконструктор Дмитро Григорович. Він створив перший у світі гідроплан та морський торпедоносець.

Григорович із дитинства цікавився точними дисциплінами, любив майструвати.

Вступив до Київського реального училища. Там почав відвідувати повітроплавний гурток КПІ. Закінчивши його Дмитро Григорович вирішив навчатися на механічному відділенні Київського політехнічного інституту імператора Олександра ІІ. Його дружина Надія Сукневич також захоплювалась авіацією. Вони почали майструвати власним коштом літак.

Свій перший легкий спортивний біплан Г1 Дмитро побудував з бамбука. Випробував його 10 січня 1910 року. До київської виставки повітроплавання створив аероплан із унікальною системою управління та конструкцією шасі. Журнал "Автомобиль и воздухоплавание" назвав його найкращою конструкцією виставки.

Перед закінченням КПІ Дмитро поїхав до бельгійського міста Льєжа. Там 2 семестри вивчав аеродинаміку і теорію двигунів.

Майже 80 оригінальних конструкцій літаків створив Григорович. У 1913 р., будучи технічним директором авіаційного заводу, збудував перший у світі гідролітак.

Його випробували 1 червня 1914 року. Двомісний літаючий човен М-5, після випробувань узяли на озброєння Балтійський і Чорноморський флот.

За Першої світової конструкторське бюро Григоровича створило понад 10 типів гідролітаків.

Розвідник-бомбардувальник "М-9" конструкції Григоровича вперше у світі був обладнаний гарматою та міг приземлятися не сніг. На ньому у вересні 1916 року лейтенант Ян Нагурський першим у світі зробив дві мертві петлі поспіль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В центрі підготовки космонавтів разом з Гагаріним готували 12 льотчиків

Літаючий човен ГАСН став першим у світі морським торпедоносцем.

Більшовики націоналізували підприємство Григоровича. Під час голоду в Петрограді Григорович із родиною перебрався до Києва, потім до Одеси. У 1919 р. Григорович працював у Катеринославі, Сімферополі, Севастополі. Він досконало володів французькою, німецькою, англійською, мав запрошення до роботи за кордоном, але не бажав їхати.

1 вересня 1928 р. Григоровича заарештували у власному кабінеті. Звинуватили у шкідництві і направили до Бутирської тюрми. Там для нього створили конструкторське бюро. Ув'язненим, які працювали там збільшили норми харчування, через день водили до лазні і дозволяли щотижня 10 хвилин побачитись із рідними. За три місяці ув'язнені конструктори і інженери розробили макет винищувача І-5 .

Після успішних випробувань, Григоровича з другою дружиною і дітьми направили на відпочинок в Ялту з охоронцем. 10 липня 1931 р. Дмитра Григоровича амністували. Видали йому грошовою премією в 10000 руб.

26 липня 1938 року Дмитро Григорович помер від лейкемії.

11 січня 1938 р. у Москві розстріляли конструктора Георгія Лангемака. Він був одним із основних творців реактивного міномета "Катюша". Конструював реактивні снаряди на бездимному поросі, ввів в обіг термін "космонавтика".

Зараз ви читаєте новину «Український авіаконструктор розробив винищувач у в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути