пʼятниця, 04 вересня 2020 08:20

Вчений винайшов азбуку і назвав своїм ім'ям

Вчений винайшов азбуку і назвав своїм ім'ям
Винахід Морзе - телеграф швидко став популярним. Фото: History Real Future

Американець Семюел Морзе 4 вересня 1837-го розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання і приймання повідомлень за допомогою тире та крапок - азбуку Морзе.

Азбука Морзе є першим цифровим способом передачі інформації. Якось Морзе повертався з Європи до США на кораблі і став випадковим свідком розмови двох пасажирів про електромагнетизм. Вона й наштовхнула Морзе на ідею про телеграф вперше. Принцип його дії був простим: коли не тече струм, олівець креслить пряму лінію. Коли струм поступає, маятник відхиляється й на лінії виникають загострення.

Ключ або "молоток" служив для змикання і розмикання електричного кола. Автоматичний приймач записував сигнали, що подаються ключем. Імпульси струму певної тривалості змушували коливатися електромагнітне перо, що відтворює "крапки" і "тире" на паперовій стрічці пером або видавлювали сигнали, або завдавали їх чорнилом. Незручність телеграфу Морзе полягала в тому, що його код могли розшифрувати тільки фахівці. Простим людям він був незрозумілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На звання винахідника радіо зазіхнув ще один вчений

Морзе розробив названу на його честь азбуку. Потрібно було лише відправити дані, що складалися з трьох різних сигналів: короткий, довгий, пауза. Конгрес США дає $30 тис. Сигнал пускають по лініях електропередач. На кожному кінці дроту встановлені прилади для передачі та прийому. Саме повідомлення – це набір довгих і коротких звуків. На письмі їх позначають крапками й тире. Кожна комбінація відповідає певній літері або розділовому знаку.

Система швидко набула популяр­ності. Семюел Морзе розбагатів. ­ Телеграф та радіотелеграф спочатку використовували азбуку Морзе. Пізніше стали застосовуватися код Бодо та ASCII, які зручніші для автоматизації. Існує щонайменше два варіанти азбуки Морзе українською мовою, які незначно відрізняються.

7 травня 1895 року фізик і електротехнік Олександр Попов продемонстрував винахід, прототип радіо. У кінці 19 століття багато хто з тогочасних вчених працював над ідеєю створення радіо.

Зараз ви читаєте новину «Вчений винайшов азбуку і назвав своїм ім'ям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути