пʼятниця, 08 червня 2012 17:57

У Росії відновлюють сталінську "мертву дорогу"

У російському Заполяр'ї є недобудована залізниця, яку зводили ув'язнені сталінських таборів. Десятиліття про неї ніхто не згадував. Зараз в Росії обговорюють, як повернути до життя напівзанедбаним заполярну залізну дорогу.

Трансполярна магістраль - один з найбільш амбітних проектів Йосипа Сталіна. Ця спроба підкорення Арктики була однією зі складових "плану перетворення природи", пише Російська служба ВВС.

  Занедбану залізницю називали "мертвою"
Занедбану залізницю називали "мертвою"

У документах проект проходив під назвою "будівництво 501" і "будівництво 503". Керувало роботами Головне управління табірного залізничного будівництва, що входило в систему ГУЛАГу.

За задумом проектувальників, залізничне полотно, протяжністю більше 1600 кілометрів, повинно було з'єднати Західний і Східний Сибір. Рейки повинні були йти від Інти (місто в республіці Комі) через Салехард до міста Ігарка на річці Єнісей.

Дослідження місцевості в районі майбутньої дороги проходило в 1940-х роках, але будівництво почалося тільки після Другої світової війни. Робочою силою майже винятково були "вороги народу" - люди, засуджені за політичними статтями.

Вздовж всієї майбутньої траси на відстані 10-12 кілометрів один від одного стояли табори. Ув'язнені будували дерев'яні бараки своїми руками. Ті, кого привозили першими, щоб будувати бараки, жили в брезентових наметах.

За деякими підрахунками, трансполярну магістраль будували близько 300 тисяч ув'язнених. Кожен третій помер там, на будівництві.

  Сьогодні роботи з відновлення дороги вже почалися
Сьогодні роботи з відновлення дороги вже почалися

До моменту смерті Сталіна в 1953 році більше 600 кілометрів дороги було побудовано, проте завершений проект так і не був. Змінив Сталіна Микита Хрущов переклав відповідальність за будівництво трансполярной магістралі з МВС на міністерство транспорту, у якого для цього не вистачало ні людей, ні грошей.

Шпали стали заростати мохом, а рейки - занурюватися в болота. Амбіційний проект перетворився на дорогу в нікуди, і в народі його прозвали "мертва дорога". Гра слів нагадує не тільки про провал ініціативи, а й про тисячі покалічених доль.

Втім зараз Москва знову звертає свій погляд на Заполяр'я, оскільки цього вимагає енергетика, перебираються за Полярне коло. Лунають розмови про те, що необхідно повернути до життя Трансполярну магістраль. Роботи з будівництва дороги, яка з'єднає Салехард з містами Надим і Новий Уренгой, а потім, можливо, і з іншою частиною Росії вже почалися.

Зараз ви читаєте новину «У Росії відновлюють сталінську "мертву дорогу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути