Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 17:25

Будівельники натрапили на залишки давньоримської майстерні

Будівельники натрапили на залишки давньоримської майстерні
У місті Бриг знайшли залишки великих майстерень та сільськогосподарських споруд римських часів. Фото: OCA

У швейцарському місті Бриг кантону Вале, на місці будівництва житлового будинку виявили залишки великих споруд римської епохи. Вони стояли там 1600-1800 років тому.

Свого часу стіни найбільшої будівлі побудували з кам'яної кладки, яку підсилили вапняковим розчином. Довжина однієї зі стін становила близько 9 м. За словами археологів, будівля мала виняткові розміри для того часу й місця, повідомляє The History Blog.

Другу споруду закладали без застосування розчину. До її стін прибудували окреме приміщення з глини та дерева, у якому стояла піч для виготовлення вапна, імовірно, на продаж. Також повсюди лежали глиняні черепки, що й допомогло датувати знахідку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи натрапили на іграшки, якими бавились давні римляни

Історики розповідають, що колись через альпійський перевал Сімплон, неподалік якого і стоїть місто, проходила давня римська дорога, збудована 196 року за імператора Септимія Севера. Вона сприяла римському торговельному та культурному впливові на регіон, яким нині є кантон Вале.

Імовірно, розкопані будівлі служили сільськогосподарськими прибудовами та ремісничими майстернями і були пов'язані з невеликим поселенням, що виросло на Сімплонській дорозі.

Археологи кажуть, що кам'яні споруди римських часів у Вале розкопують удруге. Перед тим знаходили невелике святилище. Втім, розмір, особливості побудови і якість знайденої кераміки вказують, що територія регіону зазнала більшої романізації, ніж вважали раніше.

У серпні 2020 року в турецькому Ізмірі археологи розкопали лазню і спортзал ІІ століття. Її використовували для різних фізкультурних, соціальних і культурних заходів. Споруду збудували в епоху правління римського імператора Адріана.

Археологи пояснили, що за часів Римської імперії лазні-гімназії були звичайним явищем. У ці місця приходили люди різного віку, тренувалися в спортзалі, боролися або брали участь в іграх.

Зараз ви читаєте новину «Будівельники натрапили на залишки давньоримської майстерні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути